Liga nacija

F6 LIGA NACIJA (Ž) – SVAKO VIDI SVOJU ŠANSU

Odbrojavanje je završeno, sledi početak finalnog turnira prve Lige nacija za odbojkašice. Treneri i kapiteni bili su “na meti” dan pre odigravanja prvih utakmica u kojima će se sastati Turska i SAD, odnosno Kina i Holandija, dok će srpska i brazilska selekcija biti slobodne. Svi su istakli da im izuzetno godi što se nalaze u “probranom društvu” što će se boriti za najveću nagradu u istoriji ženske odbojke i da će učiniti sve od sebe da odigraju najbolje što mogu u ovom momentu.

Srpskoj reprezentaciji nedostaje ova medalja u bogatoj riznici odličja samo iz razloga jer se do sada nikad nije igralo pod tim imenom – Liga nacija. Na Grand priju, preteči, na tri učešća plave devojke su osvojile tri bronze, poslednju prošle godine, baš u Nanđingu, pod “rukovodstvom” Milene Rašić na terenu.

– Lepo je ponovo biti na mestu gde je postignut uspeh. Ovo su definitivno najbolje reprezentacije trenutno na svetu i drago mi je što se nalazimo u Nanđingu, jer to je dokaz da smo dobro radili i igrali u poslednje vreme. Spremni smo maksimalno koliko je to bilo moguće u uslovima sa kojima smo se sreli prvi put, sa dugim putovanjima, velikim brojem utakmica, ali sa tim su mahom svi imali problem. Verujem da imamo snage da u četiri dana odigramo četiri utakmice, da nastavimo sa serijom osvajanja medalja na velikim takmičenjima. Sigurna sam da ćemo od prvog meča sa Turskom, koja nije naivna i koja je zasluženo ovde, pružiti maksimum.

Biranim rečima o turskoj selekciji, prvom protivniku naše reprezentacije (četvrtak 9,00) govori i selektor Zoran Terzić. I on je pred brojnim medijima izjavio najpre da mu je izuzetno drago što se ponovo nalazi u Nanđingu, a onda i čestitao svima koji su se plasirali na “fajnal siks”.

– Ovo je probrano društvo i lepo se osećamo što smo tu. Turnir će biti interesantan, ali i jako težak, jer su svi jaki i neće biti mesta za kalkulacije. Takođe, raspored nam ne ide na ruku, jer ukoliko prođemo u polufinale, a svi se tome nadamo, igraćemo četiri utakmice u četiri dana. Posle svih putovanja po svetu, posle velikog broja utakmica koje smo igrali, ovo mu dođe kao šlag na tortu, ali to su stvari na koje su devojke navikle. Sa druge strane imamo tim u kome ne igra samo sedam igračica, pa će šansu dobiti skoro sve. Verujem da ćemo igrati dobro i da ćemo se domoći polufinala.

Oba rivala u B grupi finalnog turnira, naša selekcija je savladala u ligaškom delu. Tursku u Kraljevu jako teško, Ameriku u Santa Feu sa kombinovanim sastavom.

– Turska je sigurno najprijatnije iznenađenje ovogodišnje Lige nacija, bile su bolje od Rusije i Italije koje se nisu kvalifikovale na završnicu. Igraju generalno dobro, ali ukoliko mi budemo prikazali našu najbolju igru, problema ne bi trebalo da bude. U suprotnom, biće jako teško. Amerikanke igraju svoju igru, nije bitno ko je na terenu, ništa se ne menja. Ako ih zaustavimo u nekim njihovim brzim napadima i odvojimo od mreže, biće puno lakše. Svi imamo i vrline i mane. Ove prve treba istaći u prvi plan, ove druge pokušati sakriti. Nadam se da ćemo mi uspeti da uradimo sve što smo planirali na prva dva meča, naročito protiv Turska koja može da nam bude i odlučujuća za plasman u polufinale.

Da se ostale devojke i članovi stručnog štaba pitaju, sigurno da bi se složili sa kapitenom i selektorom. Svi će sasvim sigurno gledati duel između Turske i Amerike, pronaći im pomenute mane i to iskoristiti na pravi način.

 

Bez zajedničkog treninga

S obzirom da se organizator “pobrinuo” da naša selekcija dobije ne baš sjajne termine za trening (mahom u 9 sati ujutru ili popodne u dvorani udaljenoj sat vremena vožnje autobusom), naš i brazilski selektor Terzić i Ze Roberto, dogovorili su se da sreda bude dan kada će spojiti termine u glavnoj dvorani i ordaditi zajednički tročasovni trening.

Do toga ipak nije došlo, uz izvinjenje stručnog štaba Brazila, a razlog je što im se Tandara, jedan od bitnih igrača, požalila na povredu i nisu hteli da se suprotstave bez nje.

 

RASPORED
Sreda: B Turska – SAD (09,00), A Kina – Holandija (13,15)

Četvrtak: B Srbija – Turska (09,00), A Brazil – Holandija (13,15)

Petak: B Srbija – SAD (09,00), A Brazil – Kina (14,30)

Subota, polufinale: A1 – B2 (09,00), B1 – A2 (13,45)

Nedelja, za treće mesto (09,00), finale (13,00).