Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – U IŠČEKIVANJU POBEDE

Tri dobra meča, ali bez rezultatskog učinka odigrala je naša podmlađena ženska reprezentacija u Tokiju. Taijand, Japan i Brazil su ovog puta bili bolji, ali su u većem delu pomenutih duela strahovali za svaku loptu od devojaka koje još nemaju u svojim statističkim materijalima. Sa druge strane, tim koji nema šta da izgubi, a uvek ima priliku da dobije (i to ne malo), nije igrao u skladu sa mladošću, neiskustvom i neuigranošću, koji su evidentni, nego daleko iznad toga. Stručni štab je pružio priliku da sve one posle ta tri meča mogu da kažu kako su “upisale po koji minut na terenu” u dresu svetskog šampiona. Nije mala stvar.

– Prilika je idealna da te devojke uđu u sistem rada. Neosporno je da su ovde jer se na njih računa i da imaju određenu perspektivu. Naravno, neuigranost je vidljiva, tako da može da se kaže kako i utakmkice korstimo u tu svrhu. Stvarno nemamo razloga da budemo nezadovoljni, jer iako smo pretrpeli tri poraza, devojke nisu razočarale. Naprotiv – ocenjuje jedan od pomoćnika Branka Kovačevića, a takođe debitant, Nikola Milosavljević.

Selidba iz Japana u Kinu, u Ningbo, prošla je bez “posledica”, jer nije bilo potrebe menjati vremensku zonu, pa se može reći da će poslednji turnir naše devojke dočekati sigurno spremnije i još više i bolje odmornije.

– Verujem da ćemo i ovde nastaviti da podižemo nivo igre iz meča u meč. Odradili smo prvi trening, videli neke protivnike i sigurno da jedva čekamo nova iskušenja. Ostalo nam je krivo što u Japanu nismo osvojile možda još koji set, možda bod, ali ovo će biti odlična prilia za to. Već protiv Bugarske u utorak jurišaćemo na pobedu – optimista je jedna od najmlađih, Alekandra Tadić.

Gledajući tabelu, naše devojke trenutno zauzimaju desetu poziciju, sa pet pobeda, Nemice su odmah iza, sa jednim izgubljenim setom više, Bugarke su pretposlednje sa jednim trijumfom, a Kina, koja je kao domaćin već obezbedila igranje na finalnom turniru, u ovom momentu je peta.

– Mislim da bi nam jedna pobeda baš bila nešto što nam je preko potrebno. Kao i do sada, daćemo sve od sebe kako bi do nje stigli. Ako smo protiv Tajlanda, Japana i Brazila mogle da igramo dobro, da im pariramo u većem delu meča, ne vidim zašto još bolje od toga ne bi bilo sada. A onda smo jako blizu radovanju zbog pobede – smatra Aleksandra Ćirović, neko za koga se može reći da u ovoj izuzetno neiskusnoj selekciji, ima bar nekog iskustva.

Još dva dana ostalo je da se devojke kvalitetno pripreme, da napune baterije i opskrbe se potrebnim informacijama o Bugarskoj, pa da “navale” na njih iz sve snage.