Liga nacija

LIGA NACIJA (M) – SKOK PREKO LIDERA

Možda je bilo onih koji su se posle tri uzastopna meča u po pet setova, potajno nadali da naša muška selekcija u prvom meču u Portugaliji, može opet do taj breka. Naravno, znalo se da bi već to bio sjajan rezultat. Ali malo je onih koji su mogli da pretpostave da će srpski tim da trijumfuje nad selekcijom koja je u prethodna dva vikenda bila dominantna i pobedila u svih šest mečeva. I to u sastavu za koji se može reći “skoro pa kompletan”.

Očigledno da tim pojačan Jovovićen i Luburićem, ali i za sedam dana iskusniji igrači koji prvi put u karijeri ili igraju za nacionalni tim, ili imaju malo bitniju ulogu, jednostavno nikome ne oprašta, od nikog se ne plaši, ali i polako ulazi u formu. Brazil je “potučen” njihovim najjačim oružjem – blokom. Činjenica je da je srpska selekcija igrala onako kako treba, a to je da se ne obazire na rezultat na semaforu. Posle dva vođstva Brazilaca, od 1:0 i 2:1 u setovima, smogli su snage za još jedan preokret, za treći uzastopni trijumf, ali i za ogromnu dozu samopouzdanja pred nastavak Lige nacija. Blok jeste bio stamen, ali je i prijem servisa bio na željenom novou, pa umesto da “karioke” prave problem plavim momcima, desilo se suprotno. I da sve bude još “upakovano” kako treba, potrudio se sjajnim servisima u taj breku Petar Krsmanović. I ponovo je to bio susret u kome su igrači koji su ulazili sa klupe, bili maksimalno produktivni, opet su davali celog sebe za tih manje ili više vremena na terenu.

Tamo gde je stao Vuk Todorović, nastavio je Nikola Jovović, tamo gde se zaustavio Dušan Petković, još više je pokazao Dražen Luburić, a sve uz standardno dobar učinak Nikole Pekovića, Milana Katića i Lazara Ćirovića, kao i na ovom meču raspoloženog Aleksandra Okolića i pomenutog Petra Krsmanovića. Pobeda nad Brazilom, koji je do samog kraja bio “u igri”, i koja je ostvarena u bilo kojoj fazi bilo kog takmičenja, jednostavno je uvek “vetar u leđa”. A još ako se fradi o mladom timu, kome je Liga nacija samo provera i uigravanje pred daleko bitnije izazove, onda je jasno koliko Srbija ustvari ima dobrih igrača i da će uskoro Nikola Grbić imati velikih problema kako da izabere one najbolje i najspremnije.

– Uvek je dobro pobediti veliku selekciju kakva je Brazil. Od starta utakmice smo igrali koncentrisano i motivisano, srećan sam zbog momaka, ali nema razloga da mnogo slavimo. Očekuje nas težak meč protiv domačina koji će svakako biti nadahnut podrškom sa tribina i neće nam biti ni malo lako – kratko je prokomentarisao selektor plavih.

Statistika Srbija Brazil