Liga nacija

LIGA NACIJA (Ž) – USPELA GENERALNA PROBA

Jedinu proveru pred početak finalnog turnira Lige nacija, naše najbolje odbojkašice su odradile na pravi način. Savladale su jednu od najboljih kineskih ekipa, selekciju oblasti Đangsu maksimalnim rezultatom i to posle igre u kojoj je vidljivo da ima dosta rezerve. Ovaj meč je inače bio u organizaciji proizvođača sportske opreme i sponzora naših selekcija, kompanije PEAK, koji je i bio domaćin našoj selekciji u Kini ovih par dana aklimatizacije.

Iznenađujuća je bila poseta na prijateljskoj utakmici, a u dvorani u Čangšuu je svoj tim bodrilo, a našem aplaudiralo oko 1500 gledalaca. Svi oni su imali priliku da uživaju u smečevima Tijane Bošković i Bojane Milenković, odbranama oba naša libera Teodore Pušić i Silvije Popović, razigravanja tandema Antonijević – Živković, lucidnim potezima Jelene Blagojević, “preskakanjem” visokog kineskog bloka Stefane Veljković, “korejama” Jovane Stevanović… U prvom setu domaćin je osvojio 18, u drugom setu tri poena više, a u poslednjem samo 15. Razlika bi bila i veća da naše devojke nisu grešile više nego uobičajeno, ali to je sve posledica teretane koju su imale samo par sati pre utakmice.

Na kraju su, kao i prošle godine, dobile veliki pehar, koji može da bude lepa uvertira pred utakmice na finalnom turniru. Po završetku utakmice, ekspedicija Srbije se preselila u Nanđing, na mesto gde se od 27. juna do 1. jula igra prvi finalni turnir Lige nacija za odbojkašice.

– Bilo je dobro, možda smo očekivale malo jači otpor kineskog tima, ali dobro sad. Bitno je da smo mi i pored dosta grešaka bile ubedljive, a u narednih par dana ćemo sve dovesti na svoje, ubeđena sam u to – rekla je Silvija Popović.

Blok je u mnogo slučajeva bio toliko dobar, da je kineskom timu bilo potrebno po nekoliko pokušaja da bi osvojio poen. Sa druge strane, dosta često su im se napadi završavali u njihovom polju posle dobro postavljenih šaka Stefane Veljković.

– Forma nam je u usponu, do finalnog turnira će sve biti onako kako očekujemo. U jako dobrom raspoloženju očekujemo završnicu prve Lige nacija. Medalja nam je cilj, verujem da možemo do nje opet, a kog će sjaja biti, to ćemo videti. Ali po običaju, starom i dobrom, ne razmišljamo mnogo napred.

Naša selekcija se nalazi u B grupi, prvog dana je slobodna, drugog (28. juni) igra sa Turskom, a trećeg (29. juni) protiv Amerike. Oba meča počinju u 9,00 časova. U A grupi se sastaju Brazil, Holandija i domaćin Kina. U polufinale će po dve selekcije iz svake grupe, a pobedniku sleduje milion dolara.