Liga nacija

LIGA NACIJA (M) – I KINA POSTALA “RECKA”

Sve je bilo onako kako je najavio selektor Nikola Grbić dan ranije kada su njegovi igrači definitivno obezbedili plasman na četvrti uzastopni finalni turnir, prvi put pod nazivom Liga nacija. Rekao je da će neke igrače odmoriti – učinio je to, da će ma koja postava bila na terenu imati obavezu da igra dobro – bilo je tako, i da će pobeda biti imperativ – ostvarena je. Sve vreme ja na terenu bila jedna postava, što najbolje govori o svemu navedenom.

Domaćin poslednjeg turnira, Kina, postala je 11. selekcija koja je osetila snagu naše najbolje reprezentacije, a pobeda je ostvarena posle četiri seta. Bilo bi sigurno i ekspresnije da umor polako nije počeo da okiva ruke i noge svih igrača, pa će im nekoliko dana treninga bez putovanja, po povratku iz Azije biti i te kako potrebni pred zalet za fajnal siks u Lilu. Pomenuti pad u igri naše selekcije bio je samo u trećem setu, a sve ostalo vreme, oni su bili ti koji su diktirali tempo i koji su se za sve pitali. Najviše Dražen Luburić koji je bio daleko najefikasniji (28 poena), najrspoloženiji za igru, uz fantastičan napadački učinak od skoro 75 odsto. Pratila ga je po efikasnosti “primačka dijagonala Katić – Mijailović, svoj posao su odradili Okolić i Krsmanović, sve ih je “hranio” loptama Kostić, dok je Majstorović pazio da naš deo terena bude bezbedan. To je pomenuta postava koja je počela i završila ovaj meč.

– Lepo je kada se pobedi, na taj način završi jedna faza takmičenja i sa tim osećajem krene na put kući iz daleka. Bila je ovo prilika da zaigraju oni koji nisu to u velikoj meri činili, protiv selekcije Kine koja nije ni malo naivna. Osvojili su jedan set, ali to bih pripisao našem padu koncentracije. Posle toga svo sve brzo završili, a to je već u neku ruku i početak priprema za finalni turnir u Lilu – rekao je najefikasniji pojedinac meča.

Ono što karakteriše i ovu generaciju naših odbojkaša jeste da svako može da doprinese rezultatu, promeni nešto u igri na bolje, a sve u cilju konačnog rezultata. Tako je i Milan Katić po ko zna koji put svoju šansu iskoristio na najbolji mogući način.

– Zaslužena pobeda posle ozbiljno shvaćenog rivala i u većem delu utakmice koncentrisane igre. Bili smo malo skeptični pre starta Lige nacija kako će sve izgledati, kako ćemo se nositi sa reprezentacijama iz Azije, ali kada se sada sagledaju stvari, sve je ispalo odlično. Imamo skor od 11 pobeda i samo cetiri poraza. Treba nam malo osveženja, da nastavimo sa radom gde smo stali i spremimo se maksimnalno za finalni turnir i napadnemo jednu od medalja.