Aktuelnosti

MELISA VARGAS SKUPLJA PASOŠE – IGRAĆE ZA TURSKU

Iako niko nikad nije tvrdio da će Kubanka Melisa Vargas da zaigra za reprezentaciju Srbije, mnogo je onih koji su, sa razlogom, verovali u to, čim je dobila pasoš naše zemlje. Ali, ona će igrati za Tursku, jer je pre par dana dobila i njihovu putnu ispravu i tada potvrdila da će nositi turski dres. Uručio joj ga je, na svečanosti koja je tim povodom upriličena, predsednik Redžep Tajip Erdogan lično.

Šta se najverovatnije desilo… Nema sumnje da je Melisa Vargas imala ne umu da igra za selekciju aktuelnih svetskih i evropskih šampionki, u krajnjem slučaju nije krila da joj se izuzetno dopada rad Zorana Terzića, selektora našeg državnog tima, a već par godina njenog trenera u Fenerbahčeu. Međutim, kako igra na poziciji Tijane Bošković, a nije mnogo mlađa od nje, teško je za očekivati da bi se izborila za mesto u startnoj postavi, a ne isplati joj se da čeka kada bi se najbolja igračica Evrope, u nekim godinama oprostila od reprezentacije. Sa druge strane, svaka selekcija na svetu, može da ima samo jednog igrača koji je promenio „odbojkaško državljanstvo“, a to je u našem slučaju Brankica Mihajlović. I ona može još mnogo toga da pruži srpskom nacionalnom timu, tako da je Vargasova verovatno zaključila da joj se ni tu ne isplati čekanje. Kada je čekanje u pitanju, od momenta podnošenja molbe za igranje jednog igrača za reprezentaciju druge zemlje, do debitantske utakmice treba da prođu dve godine, što znači da će novo tursko pojačanje zaigrati tek 2023.

Nije teško pretpostaviti da joj je Odbojkaška federacija Turske ponudila i ono što „vrti gde burgija neće“ i to sigurno ne malu cifru, pa je posle kubanskog i srpskog, Melisa Vargas dobila i turski pasoš i tako u neku ruku postala kolekcionar putnih isprava. Na taj način stranci najčešće nadoknađuju izostanak osećaja privrženosti koju prema svojoj zemlji imaju ostali igrači. Pitanje je samo šta će na ovo reći izuzetno talentovana Ebrar Karakurt u koju je turski selektor Đovani Gvideti polagao velike nade i koja je jako dobro igrala na poslednjim velikim takmičenjima upravo na poziciji korektora. Jedna od njih dve će morati da uči prijem servisa, samo se ne zna još uvek ko će to biti.