Aktuelnosti

NA REDU JE POLJSKA

3. 10. 2022.

Na sreću Svetske odbojkašje federacije, razmak između kraja prve i početka druge faze takmičenja na šampionatu koji se igra u Poljskoj i Holandiji je samo jedan dan, a to nije dovoljno da se komentariše haos koji su čelnici pomenute organizacije napravili. Pitanje je samo da li su svesni toga ili ne, s obzirom da su, za mnoge nenadano, a za njih „kao da se ništa nije ni desilo“, promenili prvobitnu odluku da se u drugu fazu, gde su stvorene E i F grupa, prenose bodovi samo iz utakmica sa timovima koji su se plasirali, u odluku da se prenose svi bodovi. Time je oštećena selekcija Srbije, za bod koji je izgubila od Bugarske, a čije su odbojkašice već par dana kod kuće.

Bilo kako bilo posle pet pobeda, a naročito onom poslednjom, razbijanjem Amerike, optimizam je u redovima reprezentacije koju trenira Daniele Santareli postao još veći. Devojke su sa širokim osmesima napustile teren dvorane u Lođu, gde se vraćaju vrlo brzo, pošto ih u prvom kolu druge faze (utorak 20,30 časova) očekuje domaćin Poljska. Selekcija koja ima uvek neverovatnu podršku sa tribina, igrala je promenljivo u prvom delu. Zabeležila je očekivane pobede protiv Hrvatske i Koreje, nanela jedini poraz neugodnom, iznenađujuće dobrom Tajlandu, sa Dominikankama odigrala četiri, a sa Turskom pet setova i u oba meča su poražene. Kvalitet poseduju, imaju veliki broj iskusnih odbojkašica koje predvodi organizator igre Joana Vološ, po mnogima jedna od tri najbolja dizača u Evropi. Najveća opasnost preti od Magdalene Stisjak, koja uprkos „opadajućim“ rezultatima svog tima, igra sve bolje. Poljakinje nisu naivne, ali uz pristup koji su imele Tijana Bošković, Bojana Drča, Teodora Pušić, Sara Lozo, Bianka Buša, Jovana Stevanović, Maja Aleksić, pa Brankica Mihajlović, koja tek treba da odigra najbolje mečeve, problema ne bi trebalo da bude. Ikao će Poljakinje zapeti, pošto im je ovo poslednja prilika da se uključe u borbu za četvrtfinale.

I još jedna stvar, na koju treba podsetiti. A to je da će četiri najbolje selekcije iz E i F grupe u četvrtfinale, koje će odigrati svako u svojoj grupi. I ne samo to, već i polufinale. Sistem još neviđen do sada, kao da se uporedo igraju dva takmičenja. A da se (još) ne pominje to što će polufinalisti koji dolaze iz Poljske, mečeve za prvo i treće mesto igrati u holandskom Apeldormu, sa samo jednim treningom u novoj dvorani.

E grupa: Italija 15 bodova (5 pobeda), Kina, Belgija, Japan i Brazil po 12 (4), Holandija 9 (3), Portoriko 6 (2), Argentina 5 (2).

F grupa: Srbija 14 (5), SAD 12 (4), Turska 11 (4), Tajland 10 (4), Dominikanska Republika 11 (3), Poljska 10 (3), Kanada 8 (3), Nemačka 7 (2)