Više od igre

Nekada talenti danas zvezde

Neke stvari jednostavno budu predodređene da budu takve i niko tu ništa ne može da promeni. Jedan od takvih slučaja je i sa talentima u našoj odbojci. Naime, pre sedam godina, oržana ja manifestacija Odbojkaškog saveza Srbije, pod nazivom „Odbojkaško leto 2009.“ povodom još jedne u nizu uspešnih reprezentativnih akcija. Na njoj su promovisane neke nove zvezde srpske odbojke, tada su ih nazvali – „oni koji dolaze“.

Kao istaknuti pojedinci u tada zlatnoj kadetskoj selekciji Tada 17 – godišnji Aleksandar Atanasijević i Nikola Jovović, dobili su kao vid podsticaja, dresove velikih igrača, Ivana Miljkovića i Nikole Grbića. Proglasili su ih njihovim naslednicima i – nisu pogrešili. I ne samo da su ih nasledili u plavom dresu, već su i brojevi 14 i 9 postali njihovi zaštitni. I naziv „oni koji dolaze“ su vrlo brzo mogli da preinače u „stigli su“, jer su od tog dana njihove karijere išle samo uzlaznom putanjom, prelazili su u bolje klubove, igrali bolje, osvajali više, trenirali još vredinje. I frizure su promenili. Sada su postali sjajni igrači, pa će možda i oni jednom „nekim novim klincima“ uručiti svoje dresove.

leto11Slična situacija je bila i u ženskoj „vetrikali“. Na istoj proslavi Maja Ognjenović je uručila dres Danici Radenković, koja je imala priliku u par navrata da bude na pripremama sa njom, a može da se desi uskoro i da komanduje igrom naših dama. Mnogi su je proglasili za njenu naslednicu, što može da bude breme, ali i velika počast, s obzirom da se radi o, po mnogima, najboljem organizatoru igre na planeti, bar kada su odbojkašice u pitanju. Neke druge su se, na žalost, izgubile ili udaljile od nacionalnog tima.