Aktuelnosti

ONLINE PREDAVANJA – DESET SATI KVALITETNOG PROGRAMA

Usled situacije sa koronavirusom koja je mnoge stvari poremetila „iz korena“, Odbojkaški savez Srbije i Udruženje odbojkaških trenera Srbije, u želji da pomognu svima koji žele da saznaju više i edukuju se, organizovali su prvi put mogućnost praćenja predavanja putem video linka. Za početak nisu mogli da nađu bolje sagovornike, pošto su to bili selektori evropskih šampiona Slobodan Kovač i Zoran Terzić, kao i jedan od najboljih skauta danačnjice Milan Simojlović. U veoma kratkom roku, sva trojica su „spremila“ sjajna izlaganja, a u njima je uživalo nekoliko stotina trenera iz Srbije, ali i nekih zemalja iz bliže i dalje okoline. I ne što su mogli da nauče, a tri predavanja trajala su ukupno oko deset sati, i predvači su bili izuzetno nadahnuti, već su pitanjima mogli da učestvuju u diskusijama.

Svako je najpre obradio po jednu temu, Slobodan Kovač „Analitička obrada i statististička analiza igre protivničkog dizača“, Zoran Terzić „Blok i faza kontranapada“, a Milan Simojlović „Generalna statistika na kraju sezone, određivanje parametara za narednu sezonu i pomoć u organizaciji treninga posle završene sezone“. Treba istaći i to da je usled velikog broja prijava, a nemogućnosti da svi  budu „onlajn“, otvoren i „youtube“ kanal na kome su svi mogli da proprate „male tajne velikih majstora“.

Iscrpna predavanja, koja su Kovaču, Terziću i Simojloviću bili, videlo se, pravo zadovoljstvo, bila su samo uvod u kasniju „diskusiju“, gde su dobijali pitanja kako od već poznatih i priznatih stručnjaka, tako i onih koji žele jednog dana to da budu. Uz „potporu“ sa video materijalom i papirima na kojima se nalazi temeljna analiza, prdavanja su dovedena na nivo da mogu biti korišćana i kao korisni „udžbenici“.

Pitanja su se odnosila i na teme koje su obradili, ali i na neke „svakodnevne“ stvari, vezane za treninge kako mlađih kategorija, tako i seniorskih ekipa koje igraju sve rangove takmičenja. Tako je najtrofejniji srpski stručnjak i jkedan od najcenjenijih na svetu u poslednjih desetak i više godina, Zoran Terzić, objasnio kako je vrlo bitno da u mlađim klupskim selekcijama igrači moraju da budu školovani na svim pozicijama, da ih ne treba unpred orjentisati na određenu poziciju i samo nju forsirati, da je srpskoj odbojci potrebno da ima tehnički „potkovane“ odbojkaše i odbojkašice, jer je u tom slučaju mnogo lakše raditi. Jedan od učesnika, predsednik OSS Zoran Gajić, napomenuo je da treninzima seniorskih reprezentacija Srbije već godinama prisustvuje samo jedan isti broj trenera, i da se on može navesti na prste dve ruke. Dogovoreno je i definisano, a Kovač i Terzić su, kao i Simojlović, to potvrdili, da svi zainteresovani mogu da dođu, da gledaju rad najboljih srpskih odbojkaša i odbojkašica, a da pre i posle treninga mogu da pitaju sve što im nije jasno i što žele da znaju. Bilo je govora o radu u klubovima, o tome da sa decom treba da rade oni koji su stručni za taj posao. Na primerima najboljih igrača obojica selektora su otkrivala i neke stvari vezane za osvajanje dosadašnjih trofeja. Bilo je govora i o tome kako je isplanirana radna nedelja za treninge (Kovač), ali i kakav će biti sistem igre neke nove ženske selekcije jednog dana, kada u njoj ne bude Maje Ognjenović i još nekih devojaka. Za razliku od nedavnog predavanja uživo (krajem godine), sada je Milan Simojlović imao mnogo više uče(s)nika na predavanju i svi su skoro ostali do kraja.

Kao prvo predavanje (ili seminar) ove vrste, Udruženje odbojkaških trenera Srbije je napravilo pravi potez. I neće se zaustaviti na tome, već se spremaju nova, pa će tako 25. aprila održati jedan od najboljih trenera za „proizvodnju“ mladih igrača, Ljubomir Galogaža, a dva dana kasnije možda i najbolji odbojkaški kondicioni trener na planeti, mr. Vladimir Banković. Posle njih, u sredu 29. aprila, “na ekran” će i Andrija Gerić, nekada vrhunski odbojkaš i član zlatne generacije, a danas sportski psiholog. Znači biće to nova prilika za stručno usavršavanje koju nikako ne treba propustiti.