Aktuelnosti

PAD PRVAKA EVROPE NA FIVB RANG LISTI (?!)

Svetska odbojkaška federacija, najbrojnija sportska federacija, sa 221 članom, objavila je najnovije rang liste, posle takmičenja u Svetskom kupu, na kojima ima neznatnih promena. One koje naše ljubitelje odbojke najviše zanimaju jesu “rokade” koje se tiču najbolje muške i ženske selekcije Srbije i one su na prvi pogleg čudne.

RLZ1Naime, tim Zorana Terzića je pored velikog uspeha na šampionatu Evrope, gde je odbranjena titula, i plasmana na Olimpijske igre, sa prve pozicije pala na treću (252 boda). Razlog su takmičenja koja su pod okriljem FIVB, a to su Liga nacija i Svetski kup, gde su plave igrale sa više nego kombinovanim sasatavima i nisu postigle zapažene rezultate. Na prvom mestu su sada Kineskinje, koje su osvojile oba pomenuta takmičenja i skupile ogronam broj bodova (320), a druge Amerikanke (266), koje su na istim bile drugoplasirane. Iza naše selekcije je Brazil (220), Rusija (208), Holandija (203), a u “top ten” su još Japan, Italija, Koreja i Dominikanska Republika.

Rang lista MMuška selekcija Srbije, novi šampion Starog kontinenta, trenutno je 11. odnosno pala je za jedno mesto u odnosu na prethodnu rang listu FIVB. Takođe su presudna bila takmičenja u “svetskim” okvirima, gde su plavi u Ligi nacija bili 11. a na Svetskom kupu nisu igrali. To ih je dovelo na 110 bodova. Brazilci su ostali na čelu tabele, a osvajanjem Lige nacija i Svetskog kupa pobegli su na čak 335 bodova, slede ih Amerikanci sa 280, pa Poljaci (272) i Italijani (204), a potom dolaze Rusi, Argentinci, Kanađani, Iranci, Francuzi i Japanci.

Ono što zabrinjava jeste da na ostalim rang listama, koje se odnose na mlađe selekcije, naših devojaka i momaka skoro pa da nema na listama. Tako su u kategoriji do 23 godine devojke 21, a momaka nema (?!), do 21 godine mlade odbojkašice Srbije su 12, a odbojkaši 48, dok su u najmlađoj kategoriji devojčice 41, a dečaci 48 na rang listi Svetske odbojkaške federacije.