Aktuelnosti

PE – MEĐU OSAM KROZ IGLENE UŠI

Posle velike drame i mnogo (neočekivanih) preokreta, najbolji odbojkaši Srbije plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Preko Turske je put mogao da bude i znatno lakši, ali ovo su mečevi za koje se obično kaže da spadaju u red onih gde je „dobro kada se pobedi, a igra loše“, mada se može upotrebiti i to da su „srpski reprezentativci verovatno malo i potcenili protivnika, što umalo da im se osveti“. Bilo kako bilo, a treba se setiti i prošlog šampionata kada su se, doduše u četvrtfinalu mučili sa Ukrajincima, plavi asovi su opravdali naziv velikih favorita i našli se među osam najboljih na kontinentu, a sledeći meč igraju protiv Holandije (utorak, najverovatnije 17,30).

Bilo je mnogo teško, jer objektivno slabiji i neiskusniji Turci nisu imali ama baš ništa da izgube i posle svega im je verovatno jako krivo za propuštenom prilikom. Sa druge strane, tim Slobodana Kovača je igrao „neku čudnu igru“, opet sa mnogo trenutaka krize koji su znali da traju previše. Naročito u završnicama drugog i trećeg seta, a posle sjajnog prvog. U tim momentima protivnici su „opuštali ruku“, a to branioci zlata, koji su opet prilično kuburili sa prijemom servisa, nisu ni najmanje očekivali. Ali se traži razlog preokreta, onda se skoro sa sigurnošću može reći da je to – „duža srpska klupa“. Ulazak Majstorovića, Krsmanović i Luburića, malo je izremetio već ustaljene koordinate napada i odbrane turske selekcije. I koncentracija im je opala, a srpskoj selekciji je samopouzdanje konačno bilo na očekivanom nivou, pa su stigli najpre do izjednačenja, a onda i pobede u taj – breku. Radovali se jesu, ali im je u podsvesti verovatno bilo i nešto drugo. Srećom, to drugo se nije desilo.

Treba gledati pozitivno, izvući ono dobro, popraviti ono što „škripi“, a onda napasti Holanđane iz sve snage. Jer, zna se ko brani zlato.

Statistika Srbija Turska

Osmina finala

GDANJSK

Subota: Rusija – Ukrajina 3:1, Poljska – Finska 3:0

Nedelja: Holandija – Portugalija 3:2, Srbija – Turska 3:2

Četvrtfinale

Utorak: Srbija – Holandija (17,30), Poljska – Rusija (20,30)

OSTRAVA

Nedelja: Italija – Letonija 3:0, Nemačka – Bugarska 3:1

Ponedeljak: Slovenija – Hrvatska, Francuska – Češka

Četvrtfinale

Sreda: Italija – Nemačka,