Aktuelnosti

PE – TAKO IGRA „BOBINA BANDA“, PRAVAC POLUFINALE

Aktuelni evropski šampioni na korak su od još jedne medalje na kontinentalnom takmičenju. Plasirali su se u polufinale posle pobede nad Holandijom i posle igre koja podseća na onu koju želi Slobodan Kovač. Očekuju rivala, boljeg iz meča Italije i Nemačke i spremaju se, zašto kriti i za odbranu titule.

Često baš u Italiji, za dobar orkestar kažu „banda“. Upravo je tako tim u, ovog puta, belim dresovima delovao na terenu, a u odnosu na mnoge ranije duele. Svi oni koji su bili na terenu, a to je u najvećoj meri bio sastav Jovović – Luburić, Podraščanin – lisinac, Ivović – Kovačević i Majstorović, znali su skoro u svakom trenutku šta im je činiti. Izgleda da je važnost meča unela među njih ozbiljnost potrebnu da se savlada jedan prilično kvalitetan protivnik, koji se nije predavao ni u jednom momentu. Znalo se da je Nimir Abdel Aziz više od polovine holandskog tima, ali on sam, iako je bio prilično dobro „zatvaran“, nije mogao ništa protiv snage kolektiva, a to je bila reprezentacija Srbije. Taj orkestar, ta „Bobina banda“, znala je veličinu uloga, a on se zvao – polufinale Evropskog prvenstva, znali su kako da sviraju po notama svog dirigenta koji je pored linije stajao i delio prave savete (i dobio sasvim sigurno poklon koju je juče priželjkivao za rođendan). Kada su bili u „minusu“, sistemom „poen po poen“ neutralizovali su prednost holandske selekcije u prvom setu. Na isti način su stekli veliku prednost i održali je do kraja drugog, a u trećem, kada je možda pretilo da se zakomplikuje, odradili su posao bez greške.

Pojedinačno… Na izuzetno visokom nivou i vrlo rezonski je Nikola Jovović upošljavao svoje igrače. Dosta često su u napadu bili „zastupljeni“ Podraščanin i Lisinac. I bili su odlični, baš kao i u odbrambenim zadacima. Tandem primača servisa takođe za najviše ocene. „razbudio“ se konačno Uroš Kovačević, igrao se sa rivalima, a Marko Ivović i ovog puta izdržao veliki pritisak „na obe strane“. Deluje neprimetno, ali Luburić je opet bušio blok protivnika, a Majstorović pokupio siajaset lopti u odbrani. Epizodne uloge Atanasijevića i Okolića su dale željeni rezultat, a kada je sve tako, onda je maksimalna pobeda jedina opcija. Dolazi raspodela medalja, dolaze još dve utakmice (polufinale tek za četiri dana), ali ih srpska selekcija dočekuje u mnogo boljem raspoloženju. Jer oni igraju najbolje onda kada je najpotrebnije. Ali o tom potom.

Statistika Srbija Holandija

ČETVRTFINALE

GDANJSK
Srbija – Holandija 3:0

Poljska – Rusija 3:0

OSTRAVA

Italija – Nemačka (sreda 16,00) PROTIVNIK SRBIJE

Slovenija – Češka (sreda 19,00) PROTIVNIK POLJSKE