Aktuelnosti

PLAVI PLES ZA 5000 DUŠA

Ono što je najavljivano i desilo se. Najbolje srpske odbojkašice i aktuelne šampionke Kine, ekipa Đangsu, odigrale su prijateljski meč pred 5000 gledalaca u dvorani u Nanđingu. Pobedu, ubedljivu, kako rezultatski, tako i što se same igre tiče, odnele su naše devojke, posle maksimalnog rezultata, po setovima 25:18, 28:26, 25:19, a sa njom i veliki pehar namenjen pobedniku ovog susreta. To je bila i poslednja provera pred finalni turnir Gran prija koji počinje u sredu, a na koji srpska selekcija ide sa najboljim učinkom posle devet kola.

Selektor Zoran Terzić odlučio je da ovaj meč počne startna postava koju su činile Bojana Živković, Tijana Bošković, Tijana Malešević, Brankica Mihajlović, Milena Rašić, Jovana Stevanović i Teodora Pušić. I one su odigrale prilično dobro, napadački prevashodno, tako da dileme kome će pripasti prvi set nije bilo. U nastavku su se Kineskinje malo stabilizovale, stigle čak do set lopte koju nisu realizovale, da bi naše devojke ubrzo potom svoju drugu pretvorile u dupliranu prednost. Ekipa sa kojom su se plve dame sastale, ima u svojim redovima dve doskorašnje i četiri potencijalne reprezentativke i sa te strane nisu ni malo „naivne“, ali su se namerile na raspoloženog rivala koji je u punom zaletu za „fajnal siks“. Naš stručni štab je napravio i nekoliko izmena, pa su na terenu duže ili kraće vreme provodile i Ana Antonijević, Jelena Blagovević, Stefana Veljković, Bojana Milenković i Bianka Buša, ali to nije mnogo promenilo u snazi i preciznosti napada, čvrstini bloka, dobroj odbrani i bloku. Na kraju je srpski tim nagrađen aplauzom od velikog broja gledalaca.

IMG_6081

-Raduje me činjenica da i pored toga što je utakmica bila prijateljska, pristup i odnos prema igri bio onakakv kakav treba da bude uvek. Čak smo se i oko taktik dogovarale u toku meča i sve je ovo bila sjajna generalna proba pred ono što nam sleduje od srede. Mislim da ima razloga za zadovoljstvo – rekla je Milena Rašić, koja je još jednom kao kapiten podigla pehar.

Sve je funkcionisalo prilično dobro, ali svakako da ima prostora, a i vremena da se sve „dotegne“ do Nanđinga i prvog meča sa Amerikom.

-Dobro nam je došao ovaj period u kome smo se i odmorili, ali i pripremili za ono što nas očekuje. Popravile smo neke stvari, spremamo se za Ameriku i mislim da posle ove današnje utakmice sa nestrpljenjem očekujemo taj meč – prokomentarisala je Jovana Stevanović.

Selektor Terzić je menjao tokom same utakmice, što do sada nije bio čest slučaj, ali kaoo da se polako nazire bar dobar deo startne postave. I on je bio prilično zadovoljan.

-Dosta sličnosti u igri ima ova kineska ekipa i selekcija Amerike, a to je pre svega brza igra i sa srednjacima i preko krajeva, pa smo imli priliku da vidimo kako to izgleda i da organizujemo odbranu na taj sistem. Namerno nismo bacili akcenat na servis, jer smo se posvetili ovim drugim elementima i mislim da je utakmica imala velike koristi za nas. Sve to ide u sklopu priprema za start „fajnal siksa“ i taj meč sa Amerikom, koji ne mora ništa da znači, ali posle koga bi možda mogli da igramo lakše u nastavku takmičenja – istakao je Terzić.

Put Nanđinga, plava ekspedicija će u ponedeljak iza podneva, predveče bi trebalo devojke da odrade i prvi trening u tom gradu. Kako stvari trenutno stoje, najverovatnije da će se tamo u radu priključiti i Sanja Malagurski, koja se oseća bolje, a to je još jedan razlog za dobro raspoloženje.