Aktuelnosti

POČINJE (ČUDNO) SVETSKO PRVENSTVO

23. 9. 2022.

Čelnici Svetske odbojkaške federacije, odlučili su još prilikom žreba, a shodno nizu, u najmanju ruku čudnih odluka, da prvog dana Svetskog šampionata čiji su domaćini Poljska i Holandija, na terenu budu upravo te dve selekcije. Njihovi rivali će biti Hrvatska, odnosno Kenija, a oba meča se igraju u Arnhemu. Tako će holandski ljubitelji odbojke imati priliku da uživaju u ove dve premijere, predviđene za 23. septembar. Svetski šampion, Srbija, na teren će prvi put u nedelju u večernjem terminu, kada pojedine selekcije već dva puta budu izlazile sa terena. Bilo kako bilo, o nekim odlukama FIVB se odavno priča, o nekima od skoro, a sasvim je sigurno i da će se tek govoriti.

Sistem u najmanju ruku čudan, ni izbliza kao prethodni, 2018. u Japanu, a daleko od onoga koji su imali muškarci pre samo par nedelja. Naime, medalje su se na šampionatu igranom u Sloveniji i Poljskoj deljene posle sedam utakmica određene selekcije, dok će u Holandiji (i opet) Poljskoj, za isto biti potrebno čak – 12. A on, ukratko, izgleda ovako… Pošto svi timovi odigraju u svojim grupama (A, B, C i D) po pet utakmica, po četiri najbolje će u drugu fazu, a ostale idu kući. U drugom delu se ukrštaju po dve grupe, A i D, B i C (prenose se bodovi samo sa selekcijama koje su prošle dalje), formiraju E i F, gde svako igra po još četiri meča sa timovima protiv kojih se do tada nije sastajao. Tek posle toga, kada se odredi redosled po četiri najboljeplasirane idu u četvrtfinale, ostale „kud koji“. Tada kreće tzv. „nokaut faza“ po standardnom sistemu (E1 – F4, E2 – F3, E3 – F2, E4 – F1).

Glavni kandidati za osvajanje odličja su, po mnogim procenama, Amerija, Brazil, Italija i Srbija (azbučnim redom), mada bi mesto mogla da nađe i Turska. Iz prikrajka svoju šansu da naprave iznenađenje čekaju oba domaćina, Holandija i Poljska, pa Kina i Japan. Bez većih šansi za visok plasman, ali uz mogućnost da nekom pobedom poremete planove drugima, tu su Bugarska, Dominikanska Republika, Nemačka, Argentina, moguće Belgija i Tajland. Ostali bi verovatno bili (pre)zadovoljni jedom pobedom.

Ono što je evidentno, u odnosu na poslednja dva, prošle godine igrana, velika takmičenja, Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo (Ligu nacija retko ko uzima za ozbiljno), jeste da nema „mase“ izuzetno kvalitetnih igračica. Bratilke su sa mnogo novih devojaka, Amerikanke bez vrhunskih Džordan Larson, Kim Hil, Foluke Akenradevo, Mišel Barč Hakli, Kina je bez Žu Tin ostala bez „pola tima“, kao i Koreja posle odlaska Kim Jon Kung. Da li pominjati Maju Ognjenović, Milenu Rašić, Stefanu Veljković, Silviju Popović… Možda je, uz Ameriku, Srbija izgubila najviše. Ali sa druge strane, plave su u Ligi nacija (bez Tijane Bošković) pokazale da novi trener Daniele Santareli može da s pravom da se nada uspehu, jer njegov tim ima potencijal. Selekciju jedino nije menjala Italija. Šta više, aktuelne šampione Evrope su još jače nego prošle godine, za tada povređenu, Luciju Boseti. Možda se zbog toga, trenutno, njima poznavaoci odbojkaških prilika, daju i najveće šanse. Ali, svakako da će se pitati i drugi. Naravno, niko nije došao na Svetsko prvenstvo da gubi, već da prikaže ono najbolje. Zvezde kao što su Tijana Bošković, Bojana Drča, Ebrar Karakurt, Zehra Guneš, Eda Erdem, Kelsi Robinson, Eni Druz, Džordan Tompson, Karolina, Gabi Gimaraeš i još mnogo onih koje će biti silno raspoložene i motivisane. Gledajući samo gore, i prethodno pomenuta imena, stiče se utisak da je kvalitet dosta opao, ali treba u aktuelnom trenutku biti dovoljno dobar i osvojiti medalju.

Još jedna stvar. Neki treneri (Santareli, Gvideti, Selindžer…) opredelili su se za tim sa samo tri srednja blokera, ali i pet primača servisa. Imali su za to svoje razloge. Sa druge strane, turnir je dugačak, umor će svakako biti prisutan, kvalitet bi trebalo održavati, naročito u završnicama, a dešavaju se i povrede. Faktor sreće i taktičko – tehnički pristup šampionatu takođe ne treba zaboraviti.

Na kraju će se podvući crta.

 

A grupa: Holandija, Italija, Belgija, Portoriko, Kamerun, Kenija

B grupa: Poljska, Turska, Dominikanska Republika, Koreja, Tajland, Hrvatska

C grupa: Amerika, Srbija, Nemačka, Bugarska, Kanada, Kazahstan

D grupa: Brazil, Kina, Japan, Kolumbija, Argentina, Češka