Intervjui

TERZIĆ OČEKUJE DOBRE VESTI

23. 9. 2022.

Posle dve decenije i 20 osvojenih medalja sa svih najvećih međunarodnih takmičenja, pre nekoliko meseci Zoran Terzić je odlučio da se rastane sa selekcijom Srbije. On ju je „stvorio“, poslao u „orbitu“, do najvećih, možda i nikad slućenih visina, postao je naš najtrofejniji trener svih vremena. Nedavno je prihvatio ponudu Odbojkaške federacije Rusije, čiji su čelnici neke stvari „istumbali“ kako bi baš njega doveli na čelo tima. onda se desilo šta se desilo, ruskih selekcija trenutno nema na odbojkaškim takmičenjiam, ali…

-Ali to ne znači da ne treba da se radi. Sa svojim asistentima sam bio dva meseca u Rusiji, toliko vremena smo se pripremali, igrali čak i utakmice, i vratili smo se u Srbiju zadovoljni. Učestvovali smo na Spartakijadi, takmičenju regiona, koje predstavljaju sedam prvoplasiranih timova iz prošle sezone. Bili smo treći, posle samo dve nedelje priprema, naravno i bez mogućnosti da koristimo najbolje igračice pošto su igrale za svoje ekipe. Imao sam doduše na raspolaganju „strankinje“ Voronkovu, Lazarovu i Fedorovcevu, ali i neke devojke za koje „niko nije čuo“. Napredovali smo iz dana u dan, naročito kada su se priključile sve kandidatkinje, skoro pa sa nestrpljenjem čekam nova okupljanja, i stvarno mogu da kažem da sam zadovoljan.

To je reč koju Zoran Terzič vrlo retko upotrebljava, ali kad kaže treba mu verovati. Ono što ga brine, a na to ne može da ima bilo kakav uticaj, jeste kada će njegova selekcija (i ostale ruske) dobiti priliku da igraju.

-Igrali smo pre nekoliko dana, protiv Belorusije. Pobedili smo oba meča ubedljivo, ali to nije to. Priča se da narednih par godina sigurno nećemo, što je velika šteta.

To znači bez učešća u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a Pariz je bio jedan od glavnih ciljeva, kao i razlog dolaska trofejnog stručnjaka u Rusiju.

-Takve su okolnosti, ali ima i 2028. – uz „kiseli“ osmeh će Terzić, a iz pomenutog se vidi koliko Rusi ustvari veruju srpskom treneru.

Ono što je realnost i što je aktuelno, jeste Svetski špampionat, gde selekcija Srbije brani tron, na koji je zasela pre četiri godine u Jokohami, pod vođstvom – a koga drugog…

-Liga nacija je pokazala neke stvari, a to je prevashodno da nema više mnogih istinskih zvezda ženske odbojke, koje su se oprostile. Svakoj selekcije neko nedostaje, svako ima svoje ambicije i planove, a koliko su oni opravdani i realni, pokazaće vreme.

Selekcija Srbije, važeći svetski šampion, po mnogima je jedan od najozbiljnih kandidata ne samo za izlazak na podijum, već i za odbranu trona.

-Ima nekoliko selekcija koje pretenduju na medalje, ali možda manje nego pre. Italija, Brazil, Amerika, Srbija, pa tek tamo negde Turska. Koliko sam čuo, devojke su spremne, dobro su radile… Ne bih o plasmanu, ali mislim da treba očekivati dobre vesti iz Holandije i Poljske.