Aktuelnosti

 PUT ZA PARIZ – SVE PO PLANU

16. 9. 2023.

Sve je bilo onako kako su devojke i stručni štab predvideli. Meksiko nije bio dostojan rival svetskom prvakinjama, ali se ispostavilo nepisano pravilo da je svaki početak jednog takmičenja težak i da se u njega mora ući maksimalno koncentrisan. Ako se tome doda da je počeo u matine terminu, od 10 časova, da su plave ustale skoro tri sata pre, onda je stvarno moralo da se otvore „četvoro očiju“. Epilog je prva pobeda, tri boda, razigravanje nekih devojaka sa jedne, a opet odmor za Maju Ognjenović i Tijanu Bošković sa druge strane.

Prve protivnice se mogu svrstati u red onih selekcija za koje se kaže da su – simpatične. Odbojka u njihovoj zemlji nije sport u koji se ulaže, bile su sa samo 11 igračica, jednoj je izgubljen prtljag u kome su bili dresovi i zbog toga nije igrala, a kada je srednji bloker iz startne postave na početku susreta povredila palac i napustila dvoranu, mnogi od njih su se uhvatili za glavu, kao da ne veruju šta im se dešava. Međutim, i da su bile u najjačem sastavu, teško da bi stigle i do počasnog seta.

Najbliže su mu bile na samom kraju utakmice, ali iz razloga što su srpske odbojkašice koje su ceo meč igrale u postavi Mirković, Bjelica, Aleksić, Popović, Lazović, Lozo i Pušić, počele da slave tri boda nekoliko minuta ranije nego što je trebalo. Ali kvalitet koji poseduju otklonio je sve dileme, isti onaj koji im je u dva prethodna dela igre omogućio da protivnik u svakom momentu zna koga ima sa druge strane mreže i da se ne nada previše, već da šansu traži na nekoj drugoj strani. Na kraju su mnoge Meksikanke htele da se slikaju sa plavim devojkama za uspomenu.

Preskočena je prva od sedam potrebnih prepreka. Druga dolazi u vidu Ukrajine (nedelja 10 časova), koja je nedavno „isprašena“ na Evropskom šampionatu. A dobre navike ne treba menjati.

Statistika Srbija Meksiko

 

Maja Aleksić: Pobede vode na Olimpijske igre

– Na naše greške i nedisciplinu protivnik je došao u situaciju da nam se približi, a to se desilo jer smo prva dva seta dobile vrlo lako. Nisu nam zadavale mnogo muke. Jeste da se igralo rano za neke uslove, ali ustale smo na vreme, čak odgledale i kraći video. Sve je bilo prema očekivanjima i očekujemo da tako bude i u nastavku takmičenja, jer nas samo pobede vode na Olimpijske igre.

 

Slađana Mirković: Korak po korak do Pariza

– Ni rezultatski gledano, a i po dešavanjima na terenu nije bilo teško, ali činjenica da je ovo prva utakmica na takmičenju i još ujutru u 10 sati… Međutim, dobro smo se adaptirali u ovih nekoliko danai sve se završilo očekivano, s obzirom da se zna na čijoj je strani kvalitet. Ovo je samo prva pobeda. Ukrajina je sledeći rival, ali dobili smo ih nedavno, ne verujem da će biti problema. Idemo korak po korak do Pariza.

 

Đovani Gvideti: Dobar posao

– Napravili smo dobar posao, tri očekivana boda, pobeda bez izgubljenog seta… Rival nije igrao na visokom nivou, zato i mi nismo bili kako se možda očekivalo, ali uprkos svemu moramo da poboljšamo prijem servisa. Ali sistem takmičenja je takav, nema vremena za ono što je bilo, već za ono što sledi, a to je Ukrajina. Imaćemo malo više vremena za odmor i pripremu jer igramo u popodnevnim satima.

Rezultati i parovi

A grupa (Ningbo), prvo kolo: Srbija – Meksiko 3:0, Dominikanska Republika – Češka 2:3, Holandija – Kanada 2:3, Kina – Ukrajina 3:0, drugo kolo: Holandija – Češka, Dominikanska Rešublika – Kanada, Srbija – Ukrajina, Kina – Meksiko.

B grupa (Tokio): Belgija – Bugarska 3:0, Turska – Portoriko 3:0, Brazil – Argentina 3:0, Japan – Peru 3:0, drugo kolo: Belgija . Portoriko, Turska – Bugarska, Brazil – Peru, Japan – Argentina.

C grupa (Lođ): SAD – Kolumbija 3:0, Nemačka . Tajland, Poljska – Slovenija, Italija – Koreja. drugo kolo: Nemačka – Kolumbija, SAD . Tajland, Poljska – Koreja, Italija – Slovenija.