Aktuelnosti

PUT ZA PARIZ – BEZ GREŠKE

17. 9. 2023.

Ukrajinke su, s obzirom da su nedavno na Evropskom prvenstvu bile „topovska hrana“, znale šta ih čeka u duelu sa najboljim odbojkašicama Srbije. Verovatno su na umu imale samo kako da pruže što časniji otpor, a da li su u tome uspele, znaju samo one. Kada je u pitanju glavni favorit za plasman na Olimpijske igre u Parizu dogodi, od gazi vrlo čvrstim koracima ne hajući mnogo ko je sa druge strane mreže. Posle Meksika, zabeležena je još jedna pobeda, maksimalna, uz ne mnogo prolivenog znoja.

Selektor Đovani Gvideti je u odnosu na prvi meč, u startnu postavu uveo četiri nova igrača, Tijanu Bošković, Jovanu Stevanović, Aleksandru Uzelac i Bianku Bušu, uz trio Mirković – Jegdić – Popović, bila je to družina koja je od prvog do poslednjeg trenutka diktirala tempo koji ne bi mogli da isprate ni mnogo kvalitetniji sastavi od ukrajinskog. Naravno, nije sve vreme bilo bezgrešno, ali jednostavno je, ako tako može da se kaže stručni štab razigravao veliki broj igračica u prva dva kola, a sve pred prvi malo teži meč, protiv Kanade (utorak 4,00 časova).

Sa dva izrazita „bombardera“, tandemom Bošković – Uzelac, Ukrajinke nisu znale odakle im preti opasnost. Naravno, ostale devojke su takođe bile spremne da ugrade sebe u još jedan trijumf. Dobra stvar je što je prijem servisa, na koji se žalio selektor posle prvog meča, bilo mnogo bolji, što je blok odrađivao odličan posao, igra u odbrani je takođe bila na zavidnom nivou, a deset poena iz servisa govori i da je taj elemenat funkcionisao. Nema sumnje da su najbolje srpske odbojkašice te koje se pitaju, da su one u prva dva meča odlučivale u kojoj će se „brzini“ meč odvijati, ali još više raduje činjenica da mogu, hoće, a i biće, još mnogo bolje.

Statistika Srbija Ukrajina

 

Pobeda pa teretana

S obzirom na to kako se igra, koliko je sve zahtevno i mora da se proračuna svaki, ne jedan već nekoliko koraka unapred, stručni štab je odlučio da na dan meča sa Ukrajinom da devojkama da odluče ko će i kako trenirati. polovina se opredelila za dvoranu, druga polovina samo za istezanje u hotelskoj teretani, a za drugu pobedu na kvalifikacionom turniru su kao nagradu dobile – teretanu.

Naime, bilo je planirano još pre par dana da se posle utakmice samo “presele” u salu do dvorane u kojoj se igraju utakmice. Dvadesetak minuta po planu uskoro doktora nauka, a još uvek magistra, Vladimira Bankovića, prijalo je devojkama, kako onima koje su bile na terenu, tako i onima koje su ih zdušno bodrile.

 

Rezultati, parovi, plasman…

A grupa (Ningbo), prvo kolo: Srbija – Meksiko 3:0, Dominikanska Republika – Češka 2:3, Holandija – Kanada 2:3, Kina – Ukrajina 3:0, drugo kolo: Holandija – Češka 3:0, Dominikanska Rešublika – Kanada 3:2, Srbija – Ukrajina 3:0, Kina – Meksiko 3:0. Plasman: Srbija i Kina po 6, Holandija 4, Dominikanska Republika i Kanada po 3, Češka 2, Meksiko i Ukrajina bez bodova, treće kolo: Srbija – Kanada, Dominikanska Republika – Ukrajina, Holandija – Meksiko, Kina – Češka.

B grupa (Tokio): Belgija – Bugarska 3:0, Turska – Portoriko 3:0, Brazil – Argentina 3:0, Japan – Peru 3:0, drugo kolo: Belgija – Portoriko 1:3, Turska – Bugarska 3:0, Brazil – Peru 3:0, Japan – Argentina 3:0. Plasman: Turska, Japan i Brazil po 6, Belgija i Portoriko po 3, Bugarska, Argentina i Peru bez bodova, treće kolo: Belgija – Argentina, Turska – Peru, Brazil – Bugarska, Japan – Portoriko.

C grupa (Lođ): SAD – Kolumbija 3:0, Nemačka . Tajland, Poljska – Slovenija, Italija – Koreja 3:0. drugo kolo: Nemačka – Kolumbija 3:1, SAD – Tajland, Poljska – Koreja, Italija – Slovenija. Plasman:  Nemačka 6, Poljska, SAD i Italija po 3, Kolumbija, Tajland, Koreja i Slovenija bez bodova, treće kolo: Nemačka – Koreja, Italija – Tajland, Poljska – Kolumbija, SAD – Slovenija.

Mina Popović: Ima još dosta posla

-Sa dve pobede na startu ostvarili smo ono što smo planirali. Pred nama je još dosta posla koji treba da obavimo, a nekako se namestilo da svaki sledeći bude teži. Ne kog ne potcenjujemo, ali imamo mogućnost da svako da doprinos, da dobije mogućnost da igra, a da opet budemo najspremniji kada to bude najpotrebnije.

 

Aleksandra Jegdić: Dobar uvod za Kanadu

-Imali smo Ukrajinu u grupi na Evropskom šampionatu i znali smo da smo bolji, ali i da ukoliko ne pružimo određeni kvalitet, umeju da odigraju dobro. Zato smo bile obazrive i spremne sve vreme, nametnuli smo svoj ritam koje one nisu uspele da isprate. Mislim da smo odigrale jedan lep meč, koji je dobar uvod za sledeći duel protiv Kanade, koji neće biti ni izbliza ovako lak.

 

Đovani Gvideti: Jako dobri blok i odbrana

Srećan sam jer smo odigrali jako dobro. U odnosu na prvi meč, u postavi je bilo četiri nova igrača, pokazale su zavidan nivo forme, bile fokusirane… Duel sa Meksikom je bio dobar, ali je ovaj bio bolji, jer smou bloku i odbrani bili jako dobri. Imamo dan pauze, da pripremimo meč sa Kanadom, koja je daleko kvalitetnija. Izgubili smo od njih u Ligi nacija, i ne želimo da od istog protivnika izgubimo dva puta za redom.