Liga nacija

REPRIZA PARIZA

Slučaj je hteo da selekcije Srbije i Slovenije posle malo manje od dve godine pauze, prvu utakmicu odigraju protiv istog protivnika – međusobno. Ono je bilo finale Evropskog prvenstva u Parizu, ovo premijera na Ligi nacija 2021. u Riminiju, a rezultat je bio identičan – 3:1 za plave. I ne samo to već se pogodilo da su i ovog puta Slovenci dobili prvi, a potom Srbi tri naredna seta meča koji će na žalost biti upamćen po povredi Srećka Lisinca krajem prvog dela igre, kada je prilikom jednog doskoma iskrenuo zglob desne noge.

Nedavno su na turniru u Ljubljani isti rivali odigrali utakmicu koja je bila daleko od ove, takmičarske, a kada je ova druga vrsta mečeva u pitanju, onda šampioni Evrope igraju mnogo kvalitetnije. Doduše, bilo im je potrebno malo više vremena da se zagreju kako treba, a onda je prvo Uroš Kovačević počeo da se igra sa protivnikom, odigravši nekoliko poena na nekoliko načina, čime kao da je podigao samopuzdanje saigračima, koji su opet prihvatili igru i nastavili da muče Slovence. Vrlo brzo je i Luburić postao nezaustavljiv, Ivović je skako nebu pod oblake, Peković odrađivao posao u odbrani, Podraščanin i Krsmanović na velike muke stavljali napadače rivala, a Jovović sve sigurnije držao konce organizacije igre u svojim rukama. Presudio je kvalitet srpske selekcije u trećem periodu koji je dugo bio izjednačen, pa je trebalo osvojiti 36 poena da bi se dobio. I dobili su, ne samo taj set, već i uzrokovali par u izdanju slovenačkog tima, koji više, onako izmoren i nemoćan, nije mogao da parira momcima Slobodana Kovača. Ostvarena je bitna pobeda koja je verovatno umanjila i bolove Srećka Lisinca koji je relativno mirno posmatrao pobedu svojih saigrača.

Napravljen je prvi korak, tačnije trokorak, bitan za start takmičenja na koji je srpski tim otišao sa velikim ambicijama. Ali nisu plavi jedini sa takvim ciljevima. U taj krug spadaju svakako i Poljaci, sledeći rival (subota 16,00 časova).

Statistika Srbija Slovenija

Rezultati prvog kola: Francuska – Bugarska 3:0, Nemačka – Australija 3:0, Japan – Iran 3:0, Srbija – Slovenija 3:1, Holandija – Rusija 1:3, SAD – Kanada 3:0, Poljska – Italija 3:0, Brazil – Argentina 3:0.

Parovi drugog kola: Nemačka – Francuska, Iran – Rusija, Holandija – Japan, Australija – Bugarska, Poljska – Srbija, Italija – Slovenija, Argentina – Kanada, SAD – Brazil