Aktuelnosti

EP KADETKINJA: SANJAJU NA JAVI

Generacija koja je pre samo 20 – tak dana sanjala velike snove, za kratko vreme ih je dosanjala. Možda bi ispravnije bilo reći da sanjaju na javi, jer se sa Evropskog šampionata u Podgorici vraćaju sa medaljom. Ona jeste bronzana, ali devojke i stručni štab znaju da ista ima daleko veći sjaj. Osvojena je protiv velikog favorita, Italije, čime je ustvari potvrđen kvalitet koga su svi definitivno postali svesni. Za obezbeđeno mesto na postolju bilo im je potrebno četiri seta.

Ono što ih je krasilo tokom celog prvenstva jeste da su igrale zrelo, da ih jedna greška nije “vukla” u sledeću, već da su uvek igrale ono što su “naumile”, odnosno ono što im je govorio selektor Jovo Caković. To u tim godinama, ne može svako. I dok su se sa Belorusijom, Rumunijom i Poljskom skoro pa poigravale, a velikoj i dominantnoj Rusiji i te kako pokazale zube, polako su počele da maštaju o odličju. Da je glavni sudija meča sa Turskom imao “ispravnu sliku” (bolju dioptriju, kvalitetnije saradnike ili nešto treće) u polufinalu  kada je vrlo bitnu loptu “prevideo”, možda bi na grudima Nine Mandović, Ane Jaramazović, Ive Šućurović, Hene Kurtagić, Stefane Pakić, Ksenije Tomić, Anje Zubić, Vanje Ivanović, Aleksandre Uzelac, Anje Kujundžić, Une Vajagić i Ivone Lazović, njihovuih trenera Jova Cakovića i Milana Miloševića i njihovih saradnika Siniše Mladenovića, Lazara Tabakovića, Biljane Mihailović i Maje Simanić bilo srebro ili zlato, ali u ovom momentu to, iako možda čudno zvuči, i nije toliko bitno. A na tu nepravdu su odgovorile onako kako Italijanke nisu očekivale, a kako su one znale da mogu da odigraju možda i najbitniji meč u njihovim karijerama. A uskoro će novi, jer dogodine je Svetsko prvenstvo, za koje su izborile plasman.

E zato su nagrađene, nečim što može da im promeni život. Ali sa druge strane i da im dokaže da vreme koje su posvetile odbojci, do sada, nije bilo uzalud potrošeno. Ovo je i satistfakcija ljudima iz Odbojkaškog saveza Srbije, koji su u roku od mesec dana drugi put dobili odgovor na ideju nastalu pre par godina, da se testira veliki broj devojčica i odatle one najbolje selektiraju i stignu do najdražeg dresa (juniorke su iz Zenice donele srebro, a kadetkinje iz Podgorice bronzu). Ali o tome drugom prilikom…

Sada “maršira” generacija 2004. i treba ih pozdraviti aplauzom...

Stattistika Srbija Italija kadetkinje

 

HENA OPET NAJBOLJI BLOKER

Pored osvojenih medalja i trofeja za treće mesto na Starom kontinentu, srpskoj ekspediciji pripalo je još jedno priznanje. U najboljem timu Evropskog prvenstva na poziciji blokera izabrana je Hena Kurtagić. U samo nekoliko nedelja ovo je drugo priznanje te vrste za devojku koja potvrđuje nagradu OSS dobijenu za najperspektivniju mladu igračicu, jer je dominirala i u Zenici, u starijoj konkurenciji, gde se takođe u istoj ulozi našla u “drim timu”.