Aktuelnosti

SANTARELI MENJA TERZIĆA

Po prvi put u istoriji srpske odbojke, na mesto selektora najbolje ženske selekcije dolazi stranac. Od kada je, zvanično, raskinuta, tačnije nije nastavljena saradnja Odbojkaškog saveza Srbije i Zorana Terzića, počela je da kruži vest da bi mogao da ga nasledi Daniele Santareli. Italijanski stručnjak je i imenovan za novog selektora zvaničnih svatskih šampionki, sa ugovornom obavezom do 2025. godine.

Samo par dana pre nego što je promovisan u selektora plavih dama, istekao mu je ugovor sa selekcijom Hrvatske koju je vodio u prethodne četiri godine. Inače, 40 godišnji Santareli je trener italijanske ekipe Koneljano, sa kojom je četiri puta bio prvak Italije, osvojio je tri Kupa, četiri Superkupa, jednu titulu svetskog klupskog šampiona, a prošle godine njegov tim je stigao i do prve titule u Ligi šampiona.

Što se tiče trofeja sa selekcijom Hrvatske, u četvorogodišnjem mandatu u evropskom takmičenju „Zlatna liga“, osvojiom je dve srebrne medalje. Podsećanja radi, Zoran Terzić je za 20 gonina boravra na čelu srpske ženske selekcije osvojio zlato i bronzu na Svetskim prvenstvima, srebro i bronzu na Olimpijskim igrama, tri evropske titule, po dva srebra i dve bronze, tri bronze na Gran priju, tri zlata i bronzu u Evro ligi, i druga mesta na Svetskom kupu i na Evropskim olimpijskim igrama.

Još uvek se ne zna ko će biti asistenti novog selektora, hoće li to biti naši ili italijanski treneri, tek u 2022. godini našu najbolju žensku selekciju očekuje Liga nacija i Svetsko prvenstvo, gde se brani titula osvojena 2018. u Jokohami.