Aktuelnosti

TERZIĆEV ODLAZAK, PREUZIMA – RUSIJU?

Najbolji evropski ženski odbojkaški trener, Zoram Terzić, posle dve decenije više neće stajati pored klupe nađe selekcije. Pošto mu je letos istekao ugovor sa Odbojkaškim savezom Srbije, isti nije nastavljen. Sve to su pomno pratili Rusi koji su ga u medijima skoro već promovisali u svog novog selektora, a svi znaju da imaju  trenutno jednu od najperspektivnijih selekcija na svetu. Tako bi Ruska odbojkaška Federacija posle nekoliko godina ostvarila želju da ga ima srpskog stručnjaka čelu svog ženskog nacionalnog tima…

U dvadeset godina, od 2002. koliko je bio, najpre selektor Savezne Republike Jugoslavije, potom Srbije i Crne Gore, a onda i samo Srbije, Zoran Terzić je osvojio isto toliko velikih odličja. Najbitnija su svakako zlato sa Svetskog šampionata 2018, bronza sa istog takmičenja 2006. što je bila i prva medalja, potom dva odličja sa Olimpijskih igara (srebro u Riju 2016. i bronza iz Tokija 2021.), potom tri evropska zlata (2011, 2017, 2019.), a pored toga sa svojim timom u kolekciji ima i dva srebra i dve bronze sa EP, tri Gran pri bronze, tri zlata i bronzu iz Evro lige, kao i srebra na Svetskom kupu i Evropskim olimpijskim igrama. Za to vreme srpska ženska selekcija bila je prva i na FIVB i na CEV rang listi.

U dva navrata, prvo 2018, a onda i krajem prošle godine, Evropska odbojkaška konfederacija proglasila je Zorana Terzića za najboljeg trenera Starog kontinenta.