Aktuelnosti

SP 2022. – BEZ SREĆE I ČETVRTFINALA

6. 8. 2022.

Najbolji srpski odbojkaši nisu se plasirali među osam najboljih reprezentacija na svetu. Tim Igora Kolakovića poklekao je u pretposlednjem meču osmine finala pošto su poraženi maksimalnim rezultatom od Argentine, koji su se silno radovali i time pokazali koliko je u neku ruku ovaj ishod i za njih predstavljao iznenađenje.

Ubedljiv trijumf „gaučosa“ je ustvari varka, s obzirom da je plavima nedostalajo malo sreće i koncentracije, da je sa samo par poena sve moglo da bude drugačije. Sasvim je sigurno da je duga pauza, od četiri dana neigranja, i te kako uticala da srpski tim deluje pomalo uspavano, ali to ne može biti opravdanje, jer su Argentinci još nekoliko sati duže bili van takmičenja. Očigledno da su Kovačević, Atanasijević, Podraščanin, Lisinac, Jovović, Ivović, Katić, Peković i svi ostali imali ogroman motiv, veliku želju da savladaju aktuelnog nosioca bronzane medalje sa poslednjih Olimpijskih igara, da su silno pobedu želeli da posvete i nedavno preminulom doktoru Ljubanu Martinoviću, ali jednostavno, to nije bilo njihovo popodne u Gljivicama.

Ono što su u ranijim mečevima uspevali da nadoknade, naročito u završnicama prvih setova, ovog puta im nije pošlo za rukom. Šta više skoro do pred kraj ovog dela igre, bili su ti koji su imali prednost, ali su Argentinci bili strpljiviji, možda i lukaviji, a jedna, sasvim izvesno sudijska greška, mnogo je uticala da se pojavi nervoza koja u tom mometu nije nikako smela da se uvuče. Posle izgubljenog prvog seta, plavi su došli u situaciju u kojoj se na ovom Svetskom šampionatu nisu našli. Naravno, nije to bilo ništa alarmantno, ali je postajalo, s obzirom da je selekcija Argentine bila izuzetno raspoložena i nije želela nikako da im dozvoli da dođu do željene igre. Napad selekcije Srbije nije bio loš, naročito preko sredine, ali odbrana nije bila na nivou koji se očekivao. Zbog toga su Konte i Lima bili poprilično razigrani od strane De Ćeka, koji je još jednom dokazao svoju klasu. Kako je meč odmicao, Argentinci su bili sve sigurniji, plavi nisu zaostajali za njima, ali su rivali znali kako da sačuvaju prednost, koja ih je samim tim odvela u četvrtfinale.

Statistika Srbija Argentina

Rezultati osmine finala

Slovenija – Nemačka 3;1

Italija – Kuba 3:1

Amerika – Kuba 3:2

Poljska – Tunis 3:1

Holandija – Ukrajina 0:3

Francuska – Japan 3:2

Srbija – Argentina 0:3

Brazil – Iran 3:0

 

Parovi četvcrtfinala

Italija – Francuska,

Slovenija – Ukrajina

Poljska – Amerika

Argentina – Brazil