Aktuelnosti

SP, DAN 11. – BRAZIL SRUŠIO ITALIJU

4. 10. 2022.

Još prilikom žreba, a naročito posle odigrane prve faze, videlo se da je kvalitet izjednačeniji u, može se nazvati, „holandskoj vertikali“. Jer, mnogo je selekcija posle pet kola pretendovalo na „samo“ četiri mesta koja vode dalje. I znalo se da rasplet počinje od prvog kola nastavka takmičenja, što se pokazalo već u velikom derbiju Italije i Brazila. Pet setova, velika i izjednačena borba, duel izuzetnih Paone Egonu sa jedne i Gabi Gimaraeš sa druge strane, i prvi poraz evropskog šampiona i tima koji je (uz Srbiju), jedini od prvih pet mečeva imao isto toliko pobeda. Time su Brazilke nadoknadile poraz od Japana iz grupke faze takmičenja, preskočio bitnu prepreku ka putu do željene čelne pozicije u novoformiranoj E grupi. Pomenute Japanke su primirile izuzetno ambiciozne devojke iz Belgije. Opet je briljirala Brit Herbots, ali nedovoljno za novo iznenađenje. I opet se domaćin u Roterdamu igrao sa nervima svojih pristalica. Bilo je potrebno da izgube prvi set od Argentine, koja igra bez bilo kakvog pritiska, kako bi se konsolidovale i na kraju i dalje ostale u igri za četvrtfinale. Od učesnika druge faze, jedino na terenu nisu bile Kina i Portoriko,

Na krilima velikog preokreta protiv Nemica u prvoj fazi, Kanađanke su nastavile i u duelu sa Tajlandom. Vrlo brzo su im stavile do znanja da ne da ih se ne plaše, već da će ih napasti. Adaptirale su se sjajno na prilično nezgodnu igru azijske selekcije, pa su upisale nova tri boda. Sjajan start su imale Dominikanke protiv Amerike. Osvojile su prvi set i kasnije dugo mučile velikog favorita, ali nisu uspele da izdrže. Ipak, pokazale su da su dobre, perspektivne i da ih treba uvek najozbiljnije shvatiti. To se odnosi i na selekciju Srbije, koja se sa devojkama sa Kariba sastaje u narednom kolu.

 

E grupa: Japan (Išikava 16) – Beligija (Herbots 30) 3:1, Italija (Egonu 37) – Brazil (Gabi 30) 2:3, Holandija (Dalderop 21) – Argentina (Merkado 15) 3:1. Tabela: Italija 16, Japan 15, Brazil 14, Kina, Belgija i Holandija po 12, Portoriko 6, Agrentina 5 bodova.
F grupa: Tajland (Pimpičaja 24) – Kanada (Grej 25) 1:3, SAD (Franti 17) – Dominikanska Republika (Gonzales 17) 3:1, Turska (Erdem 14) – Nemačka (Janiska 16) 3:0, Srbija (Bošković 14) – Poljska (Rožanski 17) 3:0. Tabela: Srbija 17, SAD 15, Turska 14, Kanada 11, Tajland 10, Dominikanska Republika 11, Poljska 10, Nemačka 7 bodova.