Aktuelnosti

SP, DAN 12. – POLJSKA SMIRILA AMERIKU

5. 10. 2022.

Poraz od Srbije, reprezentativke Poljske su „naplatile“ vrlo brzo. Smirile su Ameriku ni 24 časa kasnije i tako sebi podgrejali nadu da se nađu u četvrtfinalu, a učinile i uslugu branicu svetskog trona. To je bilo veliko iznenađenje 12. dana Svetskog šampionata. Na taj način su domaće igračice (turnira u Lođu) pokazale da Karč Kiralji ima i te kako velikih problema sa svojim timom, koga su mnogi svrstavali u najozbiljnije kandidate za medalje, a već dva puta su pognute glave napuštali teren. Ne treba zanemariti pobedu nemica nad Tajlandom, koji u drugoj fazi igra daleko slabije nego u prvih pet kola. Dva poraza, od najslabijih selekcija iz C grupe (koje su nastavile takmičenja), skoro pa je izbrisao četiri pobede iz prvog dela. A izgleda da Turkinje polako počinju da igraju onako kako je to zamislio Đovani Gvideti. Istini za volju, Kanada nije adekvatno merilo, ali opet, ako se pogleda „kružno“, one su pobedile Tajland, koji je savladao Tursku u grupi. Srpski tim i dalje je jedina neporažena selekcija na šampionatu, pa i dalje, sada još ubedljivije, vodi u F grupi.

Što se E grupe tiče, verovatno još pod utiskom od poraza od Brazila, aktuelne evropske šampionke, Italijanke, loše su počele susret sa Japanom. Azijatkinje su im poprilično lako stavile do znanja da moraju mnogo da se potrude kako bi ih savladale. I tek kada su povele, Italijanke su pronašle svoju igru i problema za njih više nije bilo. Prema očekivanjima je meč Kine i Portorika bio poprilično nezanimljiv, jer je ova azijska selekcija jedina zabeležila trijumf, i to ubedljiv. Nezanimljiv je bio prvi, a prilično neizvesni drugi i treći set meča Belgije i Argentine, ali su opet zahvaljujući sjajnoj  Brit Herbots, devojke iz Evrope okončele meč u svoju korist.

E grupa: Italija (Egonu 28) – Japan (Inue 15) 3:1, Kina (Li Jing Jing 15) – Portoriko (Aberkrombi 12) 3:0, Belgija (Herbots 28) – Argentina (Nižetić 12) 3:0. Tabela: Italija 19, Kina (meč manje), Belgija i Japan po 15, Brazil (meč manje) 14, Holandija (meč manje) 12, Portoriko (meč manje) 6, Argentina 5 bodova.

F grupa: Tajland (Ajčaraporn 22) – Nemačka (Vencel 18) 1:3, Turska (Karakurt 26) – Kanada (Van Rik 20) 3;0, Srbija (Bošković 15) – Dominikanska Republika (Gonzales 13) 3:0, SAD (Drus 12) – Poljska (Stisjak 19) 0:3. Tabela: Srbija 20, Turska 17, SAD 15, Poljska 13, Kanada 11, Tajland 10, Dominikanska Republika 11, Nemačka 10.