Aktuelnosti

SP, DAN 15 – ČETVRTFINALE SA POLJSKOM

8. 10. 2022.

Posle svih mečeva u F grupi, poznati su četvrtfinalni parovi, dok će se učesnici i protivnici istog „nivoa“ takmičenja u grupi E, znati pošto se odigraju još tri utakmice u nedelju. Posle svega, najbitnije je da će se odbojkašice Srbije u duelu za polufinale Svetskog šampionata sastati u utorak, protiv domaćina Poljske, u susretu koji će se igrati u Gljivicama, a termin će biti najverovatnije 20,30 časova. U drugom četvrtfinalu će se sastati Amerikanke i Turkinje, a pobednici će igrati u polufinalu. Da će domaćin biti četvrti četvrtfinalista znalo se tokom njihove utakmice sa Nemačkom (gde su se u tim trenucima prilično mučili), a pošto je Kanada savladala Dominikanu. Završetak tog meča je i jedne i druge poslao kući, a Kanađanke su imale više razloga za osmeh pošto su Svetski šampionat okončale pobedom. Nešto kasnije Poljska i Nemačka su završile dvoj maraton podelom bodova, uz aplauze domaćim devojkama sa prepunih tribina. „Ceo termin“ su na terenu provele Amerikanke i Tajlanđanke. Iako su poražene i četvrti put u drugoj fazi, Azijatkinje su bile nadomak iznenađenja, ali im vođstvo od 2:0 nije bilo dovoljno da se kući vrate sa osmesima. Izgleda da karč kiralji ima ozbiljnih problema sa stabilizacijžom tima, sa konstantnošću njihove igre, ali uprkos tome, preokrenuli su tok meča, zabeležili pobedu i na kraju drugu fazu završili su iza Srbije. Svetski šampion je bez muke „utefterio“ i Tursku na spisak posle još jedne odlične partije.

U drugom delu svetskog prvenstva, onom koji se igra u Holandiji, Italija je poprilično ubedljivo došla do nove pobede. Derbi sa Kinom nije opravdao očekivanja, jer je tim iz Azije igrao daleko ispod dosadašnjeg nivoa, bio konkurentan samo u jednom delu igre, što nije bilo dovoljno da se izbegle maksimalan poraz. Dok nisu zaustavili ponovo vrlo raspoloženu Brit Herbots, najefikasniju odbojkašicu šampionata, i Brazilke su imale pune ruke posla. Nije krenulo prema njihovim željama, ali izgubljen set kao da im je dao motiv, ali i otrežnjenje, da mogu sebi da stvore problem, pa su se raspucale i u holandsko četvrtfinale će sa pozicije broj dva. Inače, direktan duel poslednjeg dana druge faze između Kine i Belgije odlučiće ko će ići kući, a ko nastaviti takmičenje. I samo tri boda vredna pobeda poslaće među osam najboljih na svetu još jedan tim iz Evrope.

E grupa: Italija (Egonu 27) – Kina (Vang 11) 3:0, Brazil (Tainara 22) – Belgija (Herbots 20) 3:1. Tabela: Italija 25, Brazil 23, Japan 18, Kina 17, Belgija 15, Holandija 13, Portoriko 6, Argentina 5 bodova.

Preostali mečevi: Kina – Belgija, Japan – Holandija, Argentina – Portoriko.

F grupa: SAD (Vašington 15) – Tajland (Pimpičaja 20) 3:2, Srbija (Bošković 23) – Turska (Čebicioglu 13) 3:0, Dominikanska Republika (Gonzales 28) – Kanada (Van Rik 24) 2:3, Poljska (Stisjak 32) – Nemačka (Ortaman 26) 3:2. Tabela: Srbija 26, SAD 20, Turska i Poljska po 17, Kanada 14, Dominikanska Republika 15, Tajland 11, Nemačka 11 bodova.