Aktuelnosti

SP – DO MEDALJE IZ DRUGOG PLANA

23. 8. 2022.

Par dana do početka Svetskog šampionata, selekcija Srbije na isti stiže kao „favorit iz senke“. Naime, a s obzirom na rezultat u Ligi ancija, gde se plavi nisu plasirali za završni „fajnal ejt“, rejting im je opao i sada se ne smatraju za one najozbiljnije kojima se dodeljuje uloga „pravih“ favorita. To je u neku ruku dobro, jer su momci koje je selektovao Igor Kolaković pod manjom dozom pritiska. On se opredelio da na šampionas planete povede 14 igrača, a to su:

dizači Nikola Jovović, Vuk Todorović

korektori Aleksandar Atanasijević, Dušan Petković

libera Nikola Peković, Milan Katić

sednji blokeri Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Petar Krsmanović, Nemanja Mašulović

primači servisa Nemanja Petrić, Uroš Kovačević, Marko Ivović i Pavle Perić.

Jedina novina u odnosu na prethodne utakmice jeste Milan Katić na poziciji libera. Naime, on je imao nezgodnu povredu ramena, pa je skoro cele pripreme dodatno radio na prijemu servisa (u kome je i pre toga bio sjajan), a s obzirom da je Nikoli Pekoviću bilo potrebno „pojačanje“ u tom elementu, selektor Kolaković je odlučio da mu poveri novu ulogu.

Inače, ovaj šampionat sveta, biće možda najneizvesniji od svih, ima desetak selekcija koje „kidišu“ na odličja, a srpski tim, koji je pun optimizma, do postolja bi mogao „iz drugog plana“. U red najozbiljnijih favorita ubrajaju se Francuzi, Amerikanci, Brazilci, Poljaci, pa onda slede, uz srpsku selekciju Italijani, Slovenci, Argentinci, Iranci, Japanci, nezgodni Kubanci, Nemci, Holanđani…

Nikad više kandidata.