Aktuelnosti

SP MUŠKARCI – BEZ SNAGE, SREĆE I MEDALJE

Sa Svetskog prvenstva u Italiji, naši najbolji odbojkaši se vraćaju bez medalje koju su tako zaslužili. U borbi za treće mesto na planeti, Amerikanci su se brže regenerisali posle polufinalnog neuspeha i stigli su do bronze. Ova dva tima odigrala su prvi i poslednji meč na šđampionatu i oba su pripala Amerikancima, tako da može da se kaže da su ipak zasluženo našli mesto na postolju.

Trebalo je zaboraviti poraz u polufinalu od Brazila, trebalo je odigrati još jedan meč na nivou onog sa Rusijom, Francuskom ili Italijom i medalja bi sigurno bila u džepu. U pomenutim utakmicama o ishodu su odlučivali oni sami, a sada je njihovu sudbinu, očigledno, u svojim rukama držao umor. Skupilo se izgleda sve i u jednom momentu kao da je skoro sve stalo. Početni set pripao je našim odbojkašima i to je nagoveštavalo da mogu svoje želje da pretoče u rezultat. Sa osvajanjem prvog perioda kao da su se pojavili i prvi problemi, jer u nastavku naš tim nije nastavio tamo gde je stao. Selektor Nikola Grbić morao je da potegne za izmenama, koje su donele bolju sliku tek kada su Amerikanci izjednačili. Ispostavilo se da je presudan bio period u kome naš tim nije realizovao tri set lopte za novo vođstvo, dok je rival svoju petu pretvorio u 32:30 i tada se moglo naslutiti da bfronza više sija ka američkim odbojkašima.

Uros Kovacevic of Serbia

Povratka na stari kolosek nije bilo. Trudili se jesu svi, pokušavali u ovom momentu nemoguće, ostali su u par navrata bez sreće, pa dolaze kući bez odličja.

– Odlučili su detalji, prevashodno u trećem setu. Konstantno smo u njemu bili u zaostatku, jurili rezultat i stizali ga, uspeli da dođemo i do kontre koju nismo realizovali za vođstvo, jer da smo mi poveli, verovatno bi sve bilo drugačije. To je kasnije loše uticalo na igrače i videlo se, bez obzira što smo u jednom periodu bili u egalu, da je treći set ostavio posledice. Amerikanci su zaslužili pobedu, bili su bolji, dok je nama nedostajalo i malo sreće, hrabrosti… Milsim da je četvrto mesto na svetu uspeh, jer da nam je neko ponudio da budemo u polufinalu pre polaska, sigurno bi oberučke prihvatili. Ostavili smo iza sebe selekcije Rusije, Italije, Francuze smo pobedili posle osam godina, tako da ovi momci i svi mi, imamo na šta da budemo ponosni. Vraćamo se bez medalje koju smo svakako zaslužili – ocenio je selektor Nikola Grbić.

Statistika Srbija SAD