Aktuelnosti

SP ŽENE – PRETRČANE KENIJKE

Da su se takmičilie recimo u trčanju na druge pruge, naše devojke verovatno ne bi imale šta da traže u konkurenciji HAMAMATSUKenijki. Međutim, poslednjeg dana septembra, u Hamamacuu se igrala odbojka, a tu se zna ko se gde je kome mesto. Šalu na stranu, srpski tim je zabeležio još jedan ubedljiv trijumf na Svetskom prvenstvu u Japanu, u igri koja je bila daleko od spektakularne, ali i koja je i takva bila više nego dovoljna za nove bodove.

Kažu da je unapred dobijene utakmice najteže dobiti, ali to ovog puta nije bio slučaj. Kenija je dan ranije slavila maksimalnim rezultatom nad Kazahstanom, što je bilo dovoljno da se od strane plavih dama shvate najozbiljnije. GetImage.asmxI selektor ZoranTerzić je na teren poslao postavu koja je u prvom kolu savladala Dominikanu (s tim što je umesto Stefane Veljković počela Jovana Stevanović), što ide u prilog gore navedenog. Kenijke, znajući koga imaju sa “preke strane”, htele su da pokažu svoju najbolju igru, ali im naš tim to nije dozvolio. Startna postava je odigrala prvi set, a onda su od početka drugog počele da ulaze i devojke koje su do tog momenta meč posmatrale “iz ćoška”. Jedna po jedna, pre ili malo kasnije, tek svaka je doprinela pobedi na svoj način. I ono što je takođe bitno jeste da su sve pokazale da se na njih može računati u svakom trenutku. Na drugoj strani, selekcija Kenije kao da je jedva čekala da se meč završi, jer iz minuta u minut im je opadao moral, a i broj poena. U drugom i trećem nisu stigli ni do dvocifrenog broja, pa skoro da ne zaslužuju ni ono što se u ovakvim situacijama uvek govori” simpatični protivnik”.

– Ušli smo u pravi ritam i ubedljivo savladali Keniju koja nije nezasluženo na Svetskom prvesntvu. Pokazale su to u duelu sa Kazahstanom koji su rešile ubedljivo u svoju korist. Selektor Terzić je od svih nas tražio ozbiljnost i mislim da je tako bilo sve vreme, dali smo onoliko koliko je bilo dovoljno da pobedu i sada očekujemo duel sa Brazilom. Biće to prava provera za nas u ovom trenutku, jedna od najboljih selekcija na planeti, da vidimo gde se nalazimo – smatra Ana Bjelica koja je svoje vreme na terenu iskoristila sjajno.

Duel sa Brazilom (ponedeljak 12,20) je derbi u grupi, a možda bi, bar po rejtingu oba tima, trebalo da bude i najkvalitetniji u ovoj fazi takmičenja. Sa druge strane, ni jednima ni drugima nije “pod moranje”.

– Nije bilo prilike da se protiv Kenije uigramo najbolje za Brazil, jer smo očekivali jači otpor, gledajući bar duel sa Kazahstanom. Dobro je što su sve devojke pokazale da su spremne za taj meč. Nemamo neki preterani broj podataka o njihovoj trenutnoj igri, s obzirom da su i oni imali dva laka protivnika na startu, ali dobro se poznajemo već godinama, pa ne verujem da će odustati nod nekog svog sistema igre. Tom utakmicom u neku ruku za nas počinje Svetsko prvenstvo, da vidimo gde se trenutno nalazimo. Nije to utakmica koja ne znam šta odlučuje, ali ako se pobedi, dale ogroman podstrem za dalje i što se tiče samopouzdanja i što se tiče bodova i učinićemo sve da pobedimo velikog protivnika – prokomentarisao je selektor Zoran Terzić.

Sve teče po planu, šampionat, kao selektor reče, tek počinje. Ima dosta da se igra, a ono što je bitno jeste da osmesi ne silaze sa lica devojaka. A oni su uvek najava nečeg dobrog.

Statistika Srbija Kenija

 

REZULTATI

A grupa, prvo kolo: Kamerun – Meksiko 3:1, Holandija – Nemačka 3:1, Japan – Argentina 3:0, drugo kolo: Nemačka – Kamerun 3:0, Meksiko – Argentina 3:0, Holandija – Japan 3:2

B grupa, prvo kolo: Italija – Bugarska 3:0, Turska – Kanada 3:0, Kina – Kuba 3:0, drugo kolo: Italija – Kanada 3:0, Bugarska – Kuba 3:0, Kina – Turska 3:0

C grupa: Rusija – Trinidad i Tobago 3:0, SAD – Azerbejdžan 3:0, Tajland – Koreja 3:2, drugo kolo: SAD – Trinidad i Tobago 3:0, Azerbejdžan – Koreja 3:1, Rusija – Tajland 3:2.

D grupa, prvo kolo: Brazil – Portoriko 3:0, Srbija – Dominikanska Republika 3:0, Kenija – Kazahstan 3:0, drugo kolo: Brzil – Dominikanska Republika 3:0, Portoriko – Kazahstan 3:0, Srbija – Kenija 3:0.