Aktuelnosti

SP MUŠKARCI – PORAZ ZA PROLAZ

Odmorni i spremni, najbolji srpski odbojkaši igraće u polufinalu Svetskog šampionata. Ni u drugom meču nisu uspeli da savladaju selekciju Poljske, opet su poraženi, ovog puta više nego tesno, ali su već posle 40 tak minuta prikupili dovoljan broj poena da niko nije mogao da im spreči još jednu završnicu velikog takmičenja.

Naš tim ima sigurno za čim da žali kada je ova utakmice u pitanju, njen krajnji ishod, ali generalno gledano, i ne mnogo. Posle jedne neiskorišćene set lopte u prvom periodu, Poljaci su iskoristili svoju treću za vođstvo. Slično je bilo i na kraju drugog, s tom razlikom što je Nikola Grbić već tada napravio par izmena u želji da počne da odmara one momke koji su do sada izneli najveći teret igranja utakmica koje su donele pomenuti plasman među četiri najbolja tima na planeti.za razliku od naše reprezentacije, Poljacima je bio potreban svaki poen, jer njih očekuje još jedan meč, sa domaćinom, ali sada su oni u situaciji u kojoj je bio naš tim u duelu sa njima, gde im trebe određen broj poena ili samo jedan set kako bi se Italijani opet oprostili od svojih snova. Osim Milana Katića, svi igrači su dobili priliku da se nađu na terenu torinske dovrane, a bez obzira na već “overen” plasman, igrali su i borili se za svaki poen do samog kraja.

Slobodan dan (petak), iskoristiće za relaksaciju (koju su svakako zaslužili), sigurno trening kako bi ostali “zategnuti”, ali i napravili poslednje planove i taktiku pred polufinale. Nije mala stvar biti među četiri na planeti, našim momcima se u “novije vreme” to dešava već peti put na poslednjih šest Svetskih šampionata. I onda, ko je svetska odbojkaška sila…

– Nervozno smo igrali, mnogo grešili na servisu najviše zbog njihovog dobrog prijema u početku utakmice. Bilo je i dobrih trenutaka, naravno ne toliko kao protiv Italije, ali generalno smo loše odigrali ovaj meč. Sa druge strane, kao da smo u “malom mozgu” imali skoro siguran plasman bez obzira na rezultat, ali mogli smo dosta bolje. Spremamo se za polufinale, verujem da ćemo igrati daleko bolje nego protiv Poljske, u oba duela – ocenio je Marko Podraščanin.

Poraz od Poljske, iako drugi u kratkom vremenstom roku, stvarno izgleda da nije pravi odnos snaga dve selekcije. Zanimljivo je, i istinito zapažanje selektora Nikole Grbića.

– Oba puta smo sa njima igrali kada su neke stvari bile i skoro bile rešene. Prvi put kada smo se već plasirali na “fajnal siks”, a drugi kada smo posle sjajne igre sa Italijanima bili skoro sigurni učesnici polufinala. Naravno, teško je bilo očekivati da možemo da ponovimo partiju kakva je bila sa domaćinom, ali imamo šanse da se sa Poljacima sastanemo i treći put, u borbi za medalju. Motiv će sigurno biti drugačiji, verujem i ishod.

Statistika Srbija Poljska

Pre poslednjeg dana igranja u takozvanoj “trećoj fazi”, poznate su tri selekcije koje su se plasirale u polufinale. Pored naše, to su još SAD i Brazil, jer su obe savladale Rusiju, a oni će u međusobnom duelu odlučiti o “pol poziciji”, dok je Poljska daleko bliža od Italije da uđe u “kvartet” najboljih. Rusi svoje snove nisu dosanjali.

I grupa

Rezultati: Srbija – Italija 3:0, Poljska – Srbija 3:0. Petak: Poljska – Italija.

Poljska     1    1    0    3:0    3

Srbija       2    1    1    3:3    3

Italija       1    0    1    0:3    0

II grupa

Rezultati: Brazil – Rusija 3:2, SAD – Rusija 3:0. Petak: Brazil – SAD

SAD        1    1    0    3:0    3

Brazil     1    1    0    3:2    2

Rusija   2    0    2    2:6    1

Polufinale

A1 – B2

A2 – B1