Aktuelnosti

SP ŽENE, F6 – DOLIJALA I ITALIJA, SAD OPET HOLANĐANKE

Do utakmice sa našom selekcijom, odbojkašice Italije nisu imale ni jedan poraz. Ispostavilo se da je to upravo zbog togaNagoja – što nisu igrali protiv naše selekcije. Sada na Svetskom šampionatu nema neporaženih, ali ima jedan tim koga se, čini se, svi mnogo više plaše, ona koja je treću fazu u G grupi zavrsila kao prva – Srbija. Protiv Holandije će u petak pokušati da ostvare pobedu koja bi ih odvela u prvo finale Svetskog prvenstva.

Četiri seta trajao je susret sa Italijom, mada je mogao i kraće da zvanični šampion Starog kontinenta nije u trećem periodu malo zastao da “uzme daha”, pošto su prva dva odigrale skoro bez greške. Ustvari, bila je to partija kakvu su svi priželjkivali i pobeda koja još više diže samopouzdanje.

– Mislim da smo prvi put od kada je počelo takmičenje odigrali koncentrisano, baš onako kako treba. Rezultat nije bio bitan, ali jeste da još više spojimo energiju koja nas krasi i koja nam je važna. Osetila se tenzija, onako kako je baš bilo potrebno u ovom momentu i drago mi je da smo posao odradile na najbolji mogući način. Verujem da će tako biti i u naredna dva meča – rekla je Stefana Veljković.

I stvarno je bilo lepo gledati kako naš blok “kroti” Polu Egonu, kako Italijanke imaju velikih problema da “zaobiđu” srpski blok, kako se “bore” da prime servis naših devojaka i kako jednostavno nemaju odgovor za sjajnu odbranu koju su demonstrirale Maja, Stefana, Milena, Brankica, Bianka, Silvija i Tijana. Kada se pogledaju rezultati prva dva seta, reklo bi se “lagano”, ali ako se zna da su pred kraj Italijanke osvojile nekoliko poena, onda se tek dolazi do pravog odnosa, odnosno koliko je naš tim bio stvarno bolji. “Azurne” će sanjati Milenu Rašić, koja je postavila sedam blokova, polovinu od ukupnog broja naših “taraba”.

– Iako smo znale da smo u polufinalu, drago mi je da smo odigrale meč kao da se o tome tek sada odlučivalo. Bile smo motivisane, želele smo da pobedimo do sada nepobedivu selekciju, da u krajnjem slučaju odigramo dobar meč sa naše strane terena. Sve je to izgledalo jako dobro, a sada imamo dovoljno vremena da se spremimo za ono najvažnije, za mečeve koji odlučuju o medaljama.

Pojedinačno bi to izgledalo otprilike ovako. Od Tijane Bošković jednostavno, iako su znali da će dobiti najviše lopti, Italijanke nisu uspevale da se odbrane, a Maja Ognjenović je činila sve da joj olakša osvajanje poena. Opet je Bianka Buša svoj odbrambeni deo posla odradila sjajno, ali je dodala i odličan učinak u napadu i na taj način malo odmenila Brankicu Mihajlović, koja nije bila raspucana kao obično, ali jeste precizna u bitnim momentima. Stiče se utisak da su Milena Rašić i Stefana Veljković bar pipnule svaku loptu koju su smečovale Italijanke, često ih ublažile, a i dosta puta poentirale iz tog elementa. I ne samo to, opet su odbrambene poslove marljivo radile, bar ono lopti koje nije uspela da stigne i skoro svemoguća Silvija Popović. Naravno, epizodne uloge Tijane Malešević, Ane Bjelice i Bojane Živković, ne smeju se smetnuti sa uma, jer su one u par minuta doprinele otkrivanju novih slabih tačaka Italijanki.

GalleryPic– U poslednjih nekoliko dana smo odigrali samo jednu pravu utakmicu, onu pre par dana sa Japanom. Pre toga smo imali par slobodnih dana, pa one dve utakmice u završnici druge faze, koje smo odigrali zaista loše, pa je bilo potrebno da napravimo situaciju da odigramo utakmicu protiv jedne dobre selekcije. Italija, kao da sada neporažena, bila je idealna prilika, pa možemo da budemo zadovoljni u većem delu meča. Videlo se da su motivisane, iako su znale da su u polufinalu, pa stoga sada sa većim dozom samopouzdanja očekujemo polufinale – ocenio je igru svog tima Zoran Terzić.

Ono što sledi jeste najpre promena prebivališta, selidba u Jokohamu, kojoj su se svi potajno nadali. Sada je sve to realnost, svi iščekuju petak i subotu, dva poslednja meča. Ono “Ostavite srce na terenu” ne važi za ovu priliku. Ono je već tamo, danima, mesecima…

Statistika Srbija Italija

 

G grupa

Prvo kolo: Srbija – Japan 3:0, drugo kolo: Italija – Japan 3:2, treće kolo (utorak 9,10): Srbija – Italija 3:1.

Plasman: Srbija 6 (6:1), Italija 2 (4:5), Japan 1 (2:6).


H grupa

Prvo kolo: Kina – SAD 3:2, drugo kolo: Holandija – SAD 3:2, treće kolo: Kina – Hoalndija 3:1.

Plasman: Kina 5 (6:3), Holandija 2 (4:5), SAD 2 (4:6)

Polufinale:

Srbija – Holandija

Kina – Italija

Za peto mesto:
Japan – SAD