Aktuelnosti

SP ŽENE – LEKCIJA HOLANĐANKI

Ako se neko pitao da li selekcija Srbije može da odigra lošije nego u duelu sa Japanom, odgovor, na žalost pozitivan,Nagoja dobio je vrlo brzo. Poraz od Holandije spada u red onih koji mogu da služe kao dobra lekcija, ali i besplatna, jer od momenta kada je pala poslednja lopta na teren, kada su protivnice zabeležile maksimalnu i neočekivano laku pobedu, kreće sve “od nule”. Brišu se sedam glatkih pobeda, ali i dva prilična neuspeha i od nedelje kreće “fajnal siks”.

Možda je sam plasman u treću rundu malo (više) opustio devojke. Na terenu su bile iste one koje su do samo pre par dana pobeđivale sve protivnike, ali igra kao da je ostala u svlačionici, autobusu, hotelu… Od samog starta se videlo da će biti mnogo problema sa dobrim servisom protivnica. Velike muke su imali naši primači servisa, što je uzrokovalo lošiju organizaciju napada i samu egzekuciju. Bilo je promenljivo, od blagih uspona, do na žalost, velikih padova. Igra bez igre, reklo bi se. Kao da su plave dame želele da se meč što pre završi, kako bi o svemu dobro razmislile, jer se videlo i po njihovim licima da im nije lako.

GalleryPic– Bilo je slično kao sa Japanom, samo još gore. Bez obzira što smo se kvalifikovali za završni turnir, ne može da mi bude jasno da se dve utakmice igraju bez energije. Vrlo teško je da posle dva takva izdanja krenemo da igramo protiv najboljih selekcija na svetu na vrlo visokom nivou. Devojke je trebalo da znaju to, mi smo ih upozoravali, ali očigledno da nismo uspeli. Najmanji je problem izgubiti od vrhunske selekcije kakva je Holandija. To može da se desi uvek, ali ne na ovaj način. Videlo se da ni u jednom elementu nismo uspeli da im pariramo, pre svega u tome sa koliko su energije i motivacije one igrale ceo meč. Ostaje nam da se nadamo da ćemo neke stvari moći da prevaziđemo, pre svega u glavama, i da ćemo krenuti u jednu novu etapu Svetskog prvenstva. Da ćemo da zaboravimo i onih sedam pobeda i ova dva poraza i igru i sve ostalo, da krenemo od početka, da se borimo za svaki poen, svaki set, utakmicu i pružimo svoj maksimum. Ako uspemo u tome, nadam se da će biti i rezultat – ocenio je selektor Zoran Terzić izdanje svog tima u utakmici sa Holandijom, ali i dao “recept” kako treba u nastavku.

Holanđanke nisu posustajale ni jednog momenta, skoro sve duge poene su rešavale u svoju korist, branile su se jako dobro, mada ni napadi srpskog tima nisu bili kao do sada. Podatak da je uspešnost bila samo 29 odsto, a prijem servisa 31, govori da se sa tom statistikom ne bi moglo da se očekuje da se pobedi ni selekcija koja je mnogo slabija od vicešampiona Evrope. Ali se zato od šampiona Starog kontinenta očekuje bolja igra.

– U svim elementima smo bili daleko ispod mogućnosti. Ne treba padati u depresiju nego se što pre podići, treba naći rešenje i igru po kojoj smo prepoznatljivi. Verujem da će to doći, jer imamo dva dana pauze, dovoljno da sumiramo neke stvari i da prvi meč u novoj fazi takmičenja dočekamo maksimalno spremne – smatra Silvija Popović.

Šta je bilo – bilo je. Arhivirani su i pobede i porazi. Može se reći da za šest najboljih selekcija na planeti, a Srbija je među njima, tek sada počinje Svetsko prvenstvo. Od sada se svaki kiks višestruko plaća. U mečevima sa Japanom i Holandijom je bilo i previše opomena. Što reče Ana Bjelica:

– Sada dolazi ono najbitnije, da vidimo ko smo, šta radimo i od čega smo!

Statistika Srbija Holandija