Liga nacija

SVE JE SPREMNO – KREĆE LIGA NACIJA

Utakmicom koju u kineskom Ningbou (15. maj u 16,00 po lokalnom, odnosno 8,00 po srednjeevropskom vremenu) igraju odbojkašice Belgija i Koreja, počinje, kako je predsednik FIVB dr. Ari Grasa rekao, “nova era u svetskoj odbojci”. Startuje Liga nacija, takmičenje koje je je ujedinilo Svetsku ligu, koju su igrali muškarci, i Gran pri, gde su se takmičile devojke.

Šta je novo u pomenutoj Ligi nacija… Za razliku od tri interkontinetalna vikenda i finalnog turnira, sada se igraju po pet. Ustanovljene su selekcije koje spadaju sam svetski vrh i koje su potpisale ugovor sa Svetskom odbojkaškom federacijom, gde imaju garantovano učešće u narednih sedam godina. Srbija je jedna od njih i imaće obe selekcije u najkomercijalnijem takmičenju na planeti. U pomenutih pet vikenda, 16 selekcija će odigrati po 15 utakmica, gde se, kao što je to bio slučaj do sada, protivnici ponavljati. Sa svakim će se sastati po jednom i svaka zemlja će (bar) jednom biti domaćin. S obzirom na duže trajanje, muškarci će svoje utakmice “vikende” igrati petkom, subotom i nedeljom, dok su rezervisani termini za devojke utorak, sreda i četvrtak. Bitna stavka je i to da se nagradni fond izjednačio, tako da i najbolja muška i najbolja ženska selekcija na kraju dobija milion dolara.

Ono što je staro jeste da će se putovati mnogo, da će se obilaziti zemljina kugla “uzduž i popreko”, što znači velike napore za igrače i igračice, kao i da će po šest najboljih posle 15 odigranih kola, učestvovati u raspodeli novca. Zna se i da će domaćini biti Kina kod odbojkašica i Francuska kod odbojkaša i ukoliko se oni posle interkontinentalnih turnira ne nađu među šest, gledaće se plasman prvoplasiranih pet.

Kod odbojkašica učestvuju Rusija, Argentina, Holandija, Tajland (A grupa prvog vikenda), Kina, Belgija, Dominikanska Republika, Koreja (B grupa), SAD, Italija, Poljska, Turska (C grupa), Brazil, Nemačka, Japan i Srbija (D grupa).

Kad za to dođe vreme, za desetak dana, u muškoj konkurenciji će igrati Francuska, Australija, Iran, Japan (A grupa), Kina, Argentina, Bugarska, SAD (B grupa), Poljska, Kanada, Koreja, Rusija (C grupa), Srbija, Brazil, Nemačka, Italija (D grupa).

Dosta noviteta, mada ništa toliko neobično i spektakularno. Ono što je zagarantovano su spektakularni mečevi, izuzetan kvalitet, posećenost i uživanje u odbojci na najvišem nivou.

Rekli bi neki – Vežite se, kreće Liga nacija.

 

LNM

 

Kompletan raspored takmičenja za odbojkašice nalazi se na http://www.volleyball.world/en/vnl/schedule#/d20180515