Aktuelnosti

SVETSKI KUP (Ž) – KAD UMOR STIGNE, A PROTIVNIK PROIGRA

Posle sjajnog otpora Brazilu, koji nije nagrađen pobedom, već samo jednim bodom, Aleksandar Vladisavljev je istakao da se plaši da takvu igru njegov tim neće moći da ponovi u duelu sa Amerikom, iz nekoliko razloga, a to su da će ih stići umor od puta, da će biti istrošene jer posle pomenutog maratona neće proći ni 24 časa, ali i da se radi o boljem rivalu. I skoro sve je pogodio. Dok su naše odbojkašiceimale snage, ne samo da su pretile iskusnijem i kvalitetnijem protivniku, već su bile i bolji rival. Po sistemu “šta znaju deca ko su Amerikenke”, osvojile su prvi set, ali da deca su irgala izuzetno ozbiljno. Poentirale su igračice na terenu, ali i stručni štab sa nekoliko pravovremenih “čelendža” koji su minus pretvorili u plus.

Ali posle toga, desilo se ono sa početka priče. Amerikenke su imale snage da dodaju gas, da menjaju startnu postavu bez posledica, razgoropadile su se u bloku, odigrale dobru odbranu i naredna tri seta dobile u svoju korist. Bilo je i do kraja perioda dobre igre naših devojaka, ali su oni kratko trajali. Dobijale su aplauze sa tribina, za borbenost, za nekoliko atraktivnih i dugih poena, ali videle su se posledice odbojkaškog života i trošenja u poslednjih nedelju dana.

GalleryPic-1– Iako je Brazil dobar tim, igrali smo protiv selekcije koja je kvalitetnija od njih i po mom mišljenju će osvojiti Svetski kup. Dok su devojke imale energije i “goriva”, bile su konkurentne, čak i bolje od Amerike. Kasnije su one zagospodarile terenom i bilo je jako teško da se suprotstavimo njihovoj tačnoj i preciznoj igri. Promenili su korektora, koja nam je u nastavku zadavala velikih problema. Počeli smo da posustajemo i iz razloga što imamo par preumornih, ali i par malo povređenih devojaka, o kojima moramo da vodimo računa. Generalno gledano, bila je to korektna igra, trudili smo se i borili koliko smo mogli i ne mogu nikom ništa da zamerim – rekao je Aleksandar Vladisavljev.

Organizatori su se svojski “potrudili” da našoj selekciji, pored svih nedača, dodatno otežaju prvu fazu takmičenja, jer plavi tim iz dana u dan igra sve ranije. Tako je duel sa Kenijom zakazan samo nešto više od 20 sati posle ovog odigranog (ponedeljak 4,00), ali naše devojke će sigurno i njega dočekati i odigrati sa osmesima na licima.

WC2019_logo– Verujem da će to biti bolje, očekujemo pobedu, a za to nam je potrebno da nivo igre bude na nivou utakmice sa Brazilom i tokom prvog seta duela sa Amerikankama. Nadam se da će biti tako, da ćemo podići nivo igre, ali i da će nam energija biti na još višem nivou. Nema razloga da tako ne bude i da od trećeg kola krenemo sa pobedama – ocena je Maje Savić.

Interesantno je bilo i zapažanje Američkog selektora i najboljeg odbojkaša sveta svih vremena, Karča Kiraljija, koji je svoje izlaganje posle meča počeo rečima:

– Ono što reprezentacija Srbije radi i rezultate koje postiže, naročito u poslednjih nekoliko godina je za svaki respekt. Vidi se da imaju sistem rada koji donosi rezultate i to se videlo i na ovom meču, gde smo morali da igramo na vrlo visokom nivou kako bi pobedili.

Pohvale gode, igra je takođe za pohvalu, osmesi ne silaze sa lica devojaka, nedostaje samo pobeda. Kenija je prilika da se utisak upotpuni.

Statistika Srbija Amerika

REZULTATI

Prvo kolo: SAD – Kenija 3:0, Rusija – Kamerun 3:0, Holandija – Argentina 3:0, Kina – Koreja 3:0, Srbija – Brazil 2:3, Japan – Dominikanska Republika 3:1.

Drugo kolo: Holandija – Kenija 3:0, Kina – Kamerun 3:0, Srbija – SAD 1:3, Dominikanska Republika – Koreja 3:1, Brazil – Argentina 3:0, Japan – Rusija 2:3.