Aktuelnosti Liga nacija

LIGA NACIJA 2020. – NEHUMANI KALENDAR

Svetska odbojkaška federacija “izbacila” je raspored za treće izdanje Lige nacija, koje će se igrati naredne godine. S obzirom da je se radi o godini kada su svima prioritet Olimpijske igre u Tokiju, teško je da će mnoge reprezentacije igrati u najjačem sastavu pogotovo ako se uzme da je kalendar takmičenja ponovo skoro pa nehuman za većinu od njih.

Kada se radi o našim selekcijama, biće to opet “putešestvije” po zemaljskoj kugli, gde su momci prošli za nijansu gore od devojaka. Najbolja muška selekcija će prvog vikenda (22. – 24. maja) igrati u Poljskoj sa domaćinom, Italijom i Slovenijom, potom u Brazilu (Francuska, Japan, Brazil), pa pred našim navijačima (5. – 7. jula) gde će gostovati Amerika, Iran i Nemačka. Sledi novo putovanje u Južnu Ameriku, u Argentinu (Rusija, Bugarska, Argentina), pa na kraju let za Kanadu i mečeve sa Austrajijom, Kinom i domaćim sastavom. Već se zna da će Amerika opet organizovati završnicu i već sada je siguran učesnik, a mesto i datum će se saznati ubrzo.

IMG_20190914_204304Evropske i svetske šampionke će Ligu nacija početi u komšiluku, u Italiji, gde će sa Turskom, Poljskom i domaćinom odigrati reprizu nedavnog polufinala u Ankari. Potom će tim Zorana Terzića ugostiti Holandiju, Tajland i Ameriku (26. – 28. maja) da bi onda krenuli put Makaa (Kina, Brazil, Belgija), sledeća stanica je Rusija (Koreja, Kanada i domaćin), a onda opet na azijski kontinent, u Japan, gde će im pored domaće selekcije, rivali biti još Nemačka i Dominikanska Republika. Finale će se po četvrti put za redom igrati u Nanđingu, Kineskinje su već “viđeni” učesnik, a brzo će se znati i vreme “fajnal siksa”.

Ono što je još može primetiti, gledajući datume odigravanja utakmica, jeste da će selekcijama koje budu učesnici Olimpijskih igara preostati mesec dana, a učesnicima obe završnice Lige nacija ni tri nedelje do početka takmičenja u Tokiju, što je skoro siguran znak da će mnogi najkomercijalnije takmičenje igrati sa ckombinovanim sastavima.