Više od igre

TIM SNOVA 2023./2024.

28. 4. 2024.

Kada bi svi treneri Banka Poštanska štedionica Superlige Srbije bili zajedno na jednom mestu i kada bi trebalo da izaberu tim koji bi poslali na teren kao najbolji, u njemu bi bile sledeće igračice: Marija i Tamara Miljević, Branka Tica, Mina Mijatović, Minja Osmajić, Mina Dragović i Milica Medeved. Upravo je tih sedam devojaka dobilo najviše glasova u anketi čiji su „akteri“ bili upravo 12 trenera koji su vodili klubove srpske elitne ženske lige u tek okončanoj sezoni. Očigledno da je dominacija Jedinstva uzrokovala ovakvom izboru, gde je samo jedna devojka „sa strane“ – Mina Mijatović iz TENT – a.

Kada je u pitanju Marija Miljević, još prošle godine se našla na spisku selektora Đovanija Gvidetija, kao neko ko vrlo ozbiljno „diriguje“ igrom svog tima. Ove sezone je svoju poziciju učvrstila i po nekim mišljenjima bila je u brojnim situacijama igrač odluke koja svojom mirnoćom i pravim rešenjima usmerava tok igre u pravcu u kom želi.

Dizač Jedinstva u teškim situacijama ima najviše poverenja u sestru Tamaru. Ne zbog „rodbinskih veza“, nego što je godinama stasavala, bila strpljiva, uporna i sve je to vremenom izlazilo na videlo. Nije od onih korektora koji „prave rupe“ u terenu protivnika, ali preciznost i sigurnost u igri jednostavno su je izbacile u prvi plan i vrlo često je preuzimala odgovornost u odlučujućim momentima.

O Branki Tici je u srpskoj odbojci počelo da se priča pre dve tri – sezone. Ne svake naredne sezone, već iz kola u kolo, napredovala je velikom brzinom. Postala je jedan od aduta Jedinstva, imala priliku i da trenira sa najboljom selekcijom. I sve što je učila na treninzima, kako u plavom dresu tako i u klubu, ispoljavala je na utakmicama, gde je, skoro po pravilu, osvajala veliki broj poena.

Da je TENT imao više igračica koje su igrale na nivou Mine Mijatović, verovatno bi bio još konkurentnije Jedinstvu. Ovako, treneri su jedino nju „videli“ u „Timu smova“ a da nije iz Stare Pazove. Već četvrtu sezonu je bar na širem reprezentativnom spisku i stiče znanje i iskustvo koje su je krog igru i doveli u društvo, kao jedinu, sa šampionkama.

Da je ova anketa bila prošle godine, vrlo verovatno da bi laureat bila Minja  Osmajić. Igrala je sjajno, debitovala i u najjačoj selekciji, doprinela kvalitetnijem treningu plavih i počela svoj talenat da pretače i kvalitet. Ova sezona je bila u znaku promenljive forme, nezgodne povrede, ali je, kada su se delili trofeji, uvek bila na reprezentativnom nivou.

Dolazak u Staru Pazovu preporodio je Minu Dragović. Stamena reprezentativka Crne Gore je Jedinstvu donela preko potrebnu čvrstinu u bloku i žestoku konkurenciju u timu Jova Cakovića. Dobrog servisa, solidne igre u odbrani, sa dobrim napadom, uz pomenute blokerske sposobnosti, sjajno se uklopila u mozaik šampiona i našla svoje mesto „pod Suncem“.

U obilju dobrih igračica na poziciji libera, koje ima veliki broj klubova, iznad svih je bila Milica Medved. U početku je njen učinak bio neprimetan, ali vremenom je on zapao za oko svima. Najpre selektoru Gvidetiju, pa će ovo leto provesti „na usavršavanju“ u reprezentaciji, a nisu ostali „imuni“ ni oni koji vode američku profesionalnu odbojkašku ligu, pa će dogodine „preko bare“.

Ovo je izbor trenera (dizač, korektor, primači servisa, srednji blokeri, libero):

Igor Žakić (TENT): Emilija Žakić, Malgoržata Jasek, Branka Tica, Mina Mijatović, Nataša Čikuć, Ljubica Milojević, Milica Medved.

Branko Kovačević (Železničar): Marija Miljević, Tamara Miljević, Branka Tica, Mina Mijatović, Minja Osmajić, Nataša Čikuc, Stefana Pakić.

Marijana Boričić (Ub): Marija Miljević, Tamara Miljević, Branka Tica, Mina Mijatović, Nataša Čikuc, Minja Osmajić, Stefana Pakić.

Milan Gršić (Crvena zvezda): Marija Miljević, Malgoržata Jasek, Una Vajagić, Mina Mijatović, Minja Osmajić, Ana Malešević, Stefana Pakić.

Nikola Jerković (Inđija): Mila Đorđević, Tamara Miljević, Branka Tića, Mina Mijatović, Mina Dragović, Nataša Čikuc, Stefana Pakić.

Marko Nikolić (Omladinac): Marija Miljević, Tamara Miljević, Branka Tica, Mina Mijatović, Mina Dragović, Minja Osmajić, Milica Medved.

Nenad Živanović (Partizan): Mila Đorđević, Kimberli Drevnik, Branka Tica, Mina Mijatović, Minja Osmajić, Mina Dragović, Milica Medeved.

Vladan Šaraba (Klek): Marija Miljević, Anet Alfonso Benitez, Branka Tica, Vanja Ivanović, Mina Dragović, Nataša Čikuc, Milica Medved.

Nikola Kapric (Srem): Mila Đorđević, Tamara Miljević, Branka Tica, Mina Mijatović, Minja Osmajić, Ana Malešević, Milica Medved.

Jovo Caković (Jedinstvo): Marija Miljević, Tamara Miljević, Branka Tica, Mina Mijatović, Mina Dragović, Minja Osmajić, Milica Medved.

Nikola Milosavljević (Radnički): Marija Miljević, Malgoržata Jasek, Mina Mijatović, Branka Tica, Ana Malešević, Mina Dragović, Stefana Pakić

Dejan Desnica (Spartak): Emilija Žakić, Tamara Miljević, Branka Tica, Mina Mijatović, Minja Osmajić, Ljubica Milojević, Aleksandra Tadić.

 

Dizači: Marija Miljević sedam glasova, Mila Đorđević tri glasa, Emilija Žakić dva.

Korektori: Tamara Miljević sedam glasova, Malgoržata Jasek tri glasa, Kimberli Drenvik i Anet Alfonso Benitez po jedan glas.

Primači servisa: Branka Tica i Mina Mijatović po 11 glasova, Una Vajagić i Vanja Ivanovioć po jedan glas.

Srednji blokeri: Minja Osmajić 8 glasova, Mina Dragović šest, Nataša Čikuc pet, Ana Malešević tri glasa, Ljubica Milojević dva.

Libera: Milica Medved šest glasova, Stefana Pakić pet, Aleksandra Tadić jedan glas.