Aktuelnosti

U LIGI NACIJA – ŠAMPIONKE I DEBITANTI

Bliži se početak Lige nacija, prvog od četiri takmičenja koja ovog leta očekuju našu najbolju žensku selekciju. Selektor Zoran Terzić je, posle konsultacija sa stručnim štabom, odredio širi spisak kandidatkinja, od 32, koje će biti u konkurenciji za ovo takmičenje koje se u novom formatu igra drugi put.

Na spisku se nalaze: Maja Ognjenović, Slađana Mirković, Aleksandra Ćirović, Mila Đorđević, Emilija Antanasijević (dizači), Silvija Popović, Teodora Pušić, Marija Popović, Aleksandra Tadić, Bojana Gočanin (libera), Ana Bjelica, Tijana Bošković, Sara Lozo, Sara Carić, Milica Kubura (korektori), Brankica Mihajlović, Jelena Blagojević, Bianka Buša, Bojana Milenković, Katarina Lazović, Katarina Jović, Milica Tasić, Mina Mijatović, Ana Pejčić (primači servisa), Milena Rašić, Stefana Veljković, Jovana Stevanović, Maja Aleksić, Mina Popović, Maja Savić, Jovana Kocić i Sara Vučićević (srednji blokeri).

Kao prvo, uočava se da od “zlatnih iz Jokohame” nedostaju Tijana Malešević i Bojana Živković. Takođe, iz “priloženog” se vidi da je stručni štab odlučio da aktuelnim evropskim i svetskim šampionkama, pored devojaka koje su i ranije trenirane sa najboljom selekcijom (Lozo, Ćirović, Kocić, Lazović, Savić…), priključi nekoliko devojaka koje su bile u mlađim reprezentativnim selekcijama, a koje su sada nosioci igre klubova u domaćoj ligi (po mnogima najbolji igrač Srbije Emilija Antanasijević, pa Vizurin tandem Lazović – Kocić, onda Tasićeva, Vučićevićeva, Kubura), dve “mlade strankinje” Marija Popović koja studira u Americi i Katarina Jović članica Le Kanea, ali i aktuelne juniorske reprezentativke Saru Carić, Anu Pejčić, Minu Mijatović i Bojanu Gočanin, za koje se procenjuje da u budućnosti mogu stići do dresa seniorske reprezentacije.

Najbitnija takmičenja ove godine su najpre kvalifikacije za Olimpijske igre, kao i kasnije i Evropsko prvenstvo. Odavno je “poznato” da će Liga nacija biti prilika za podmlađen sastav, kako bi se one najbolje što više odmorile i što bolje pripremile za pomenuta dva takmičenja. Takođe, i Svetski kup u septembru, trebalo bi da bude šansa za neslednice Maje Ognjenović, Milene Rašić, Brankice Mihajlović, Stefane Veljković… Zato je ovaj, prvi spisak ove godineovako “prošaran”. U krajnjem slučaju, za Ligu nacija se prijavljuje 25 imena, pa će u skorije vreme biti sve još malo jasnije.

Jedno je sigurno, a to pravilo važi već godinama, ko god da obuče plavi dres daće sve od sebe da na svakoj utakmici pruži svoj maksimum i opravda poziv u državni tim. Leto je dugo, utakmica će biti na pretek, samim tim i prilika da se devojke naigraju.