Aktuelnosti Liga nacija

VNL 2022 (F8) – AMERIKA, (NE)MOGUĆA MISIJA

Posle 15. odigranih kola, gde je svaka selekcija imala po 12 mečeva, okončan je prvi delo Lige nacija 2022. Najboljih osam selekcija naći će se na završnom turniru u Ankari, koji počinje 13. a završava se 17. jula. Srpska selekcija će prvog dana, u drugom četvrtfinalu dana, odmeriti snage sa Amerikankama. To je plan odigravanja mečeva koji je napravljen još pre starta, a neke će možda začuditi kako se sastaju prvo i šestoplasirana selekcija.

Naime, Turska kao domaćin, ima poziciji jedan, a s obzirom da je prvi deo okončala na sedmom mestu, plave se, automatski, spuštaju jedno mesto niže, kao uostalom i svi (osim osmoplasiranog Tajlanda). Tako je prvi četvrtfinalni par upravo Turska – Tajland, a drugi SAD – Srbija. Ostala dva para čine Brazil – Japan i Italija – Kina.

Šta bi trebalo reći o Amerikankama, osim da su u 12 kola pokazale najviše, da su okončale ligaški deo na čelnoj poziciji, sa porazom (maksimalnim) samo od Japana, uz još ukupno četiri izgubljena seta. Branioci su trofeja osvojenog prošle godine, a ujedno su Ligu nacija osvajale onoliko puta koliko se ona i igrala – sva tri (i isto toliko miliona dolara). Ove godine bez par istaknutih reprezentativki, ali sa nekoliko onih koje i te kako znaju kako se osvajajju velika takmičenja (Robinson, Drus, Vašington, Dikson, Tompson…). Za sada su opravdale zvanje prvog favorita Lige nacija, mnogi misle da će i četvrti put prigrliti i pehar i milionski ček, a na srpskoj selekciji je da im planove pomuti. Gledajući sve do sada, kao i maksimalan poraz nedavno, za plave bi to mogla da bude nemoguća misija. Ali, onaj set, 33:31, mogao bi da bude znak da je sve moguće…