Aktuelnosti Liga nacija

VNL 2022. – USPEO POPRAVNI

Iako su imali manje od 20 sati od kraja jedne do početka druge utakmice u Ligi nacija, odbojkaši Srbije su se oporavili od poraza koji su doživeli od Francuza i u jednom prilično čudnom meču savladali su Argentinu. Bio je to ispit za momke koje je put Kanade poveo Igor Kolaković, koji su oni uspešno položili i osvojili nova dva boda, mada su mogli i onaj treći. No, posle svega, dva boda su i te kako velika, a da je razmak između mečeva bio veći, ko zna.

O pobedniku je odlučila serija od devet uzastopnih poena srpske selekcije u taj breku pri rezultatu 3:2. Malo potom, pala je i poslednja lopta u polje „gaučosa“. A prethodila su čudna četiri seta, gde su prva dva ubedljivo pripala timu Igora Kolakovića. Toliko ubedljivo da se niko nije nadao da protivnik posle osvajanja 16, odnosno 18 poena, može da se vrati u meč. Ali, ne samo da su se vratili, već su i te kako – uzvratili. Još ubedljivije, prvo su plave (u crvenim dresovima) ostavili na 17, a onda na preskromnih 12 poena. posle takvih ishoda, onaj koji je „okrenuo“ meč i to na takav način, ima ogromnu prednost. Međutim, ekipa koja je trebalo po „knjigama“ da ima manje šanse, opet je napravila neočekivani preokret. Pomenuta serija od devet poena, uvela je reprezentaciju Srbije u „mirnu luku“.

Ono što je karakterisao ovaj meč, pored svega gore navedenog, svakako je i činjenica da su Jovović, Petković, Nedeljković, Mašulović, Kujundžić i Perić, konačno „pronašli“ blok, koji im je do sada nedostajao. Prijem servisa je za dvadesetak sati bio kud i kamo bolji negu u porazu od Francuze. Pomenuta šestorka je, uz Pekovića, u najvećem delu meča bila na terenu, pokazala je možda da je najstabilnija, ali ne treba sumnjati da će stručni štab još dosta „mešati karte“, kako bi imali mnogo bolji uvid u formu svih kandidata. Nemačka (subota 19 časova) je prilika za novu „sedmorku“.

Statistika Srbija Argentina

Prvo kolo: Srbija – Bugarska 3:1, Kina – Iran 1:3, Kanada – Nemačka 0:3, Slovenija – SAD 0:3, Poljska – Argentina 3:0, Japan – Holandija 3:1, Francuska – Italija 3:0, Brazil – Australija 3:0.

Drugo kolo: Nemačka – Argentina 1:3, Japan – Kina 3:1, Francuska – Srbija 1:3, Holandija – SAD 0:3, Poljska – Italija 1:3, Brazil – Slovenija 3:1.

Treće kolo: Srbija – Argentina 3:2, Holandija – Iran 3:0, Bugarska – Nemačka 2:3, Japan – SAD 2:3, Francuska – Kanada 3:0, Australija – Slovenija 0:3.