Aktuelnosti Liga nacija

VNL 2022. – SUPROTNO OD VIĐENOG

Gotovo na isti način na koji su u prvom kolu Lige nacija 2022. porazili Bugarsku, srpski odbojkaši su izgubili meč od Francuske. Jednostavno su poveli, a onda, ne stali, već nisu imali adekvatna rešenja za „trikolore“ u određenim situacijama, mahom kada se neki od naredna tri seta rešavao. Ruku na srce, postava na terenu bila je poprilično izmenjena u odnosu na onu koja je savladala bugarski tim, ali se, uz par kasnijih izmena, vrlo dobro nosila sa Francuzima, koji su došli u daleko kompletnijem sastavu.

Sa jedne strane, poraz od olimpijskih šampiona i ne bi trebalo da pada teško, a doživljen je posle vrlo dobrog otpora Engapeu i njegovim saigračima, ali sa druge, ostaje žal što su uprkos svemu „plavi“ mogli da izvuku neku „ćar“, bod, možda dva… Znalo se, uprkos osvojenom prvom setu, da će Francuzi sasvim sigurno ući u ritam meča koji njima više odgovara. Videlo se i da su daleko iskusniji, što će se kasnije ispostaviti kao ključno u drugoj pobedi „trikolora“ koji ni u jednom momentu, ma kako se kretao rezultat, nisu imali zabrinut izraz lica. Sa nekoliko atraktivnih poteza, sa neko brzih akcija, u četvrtom setu su napravili razliku posle koje su čak mogli malo da se opute, a srpski tim to iskoristi, ali samo da zapreti, ne i da preokrene njegov tok. Ono gde će Igor Kolaković sa svojim saradnicima morati da „prigovori“ igračima, jeste skoro pa katastrofalan prijem servisa. ako se tome doda da servis nije bio toliko ubedljiv kao na prvom meču, da je blok bio bolji, ali još daleko od nekih očekivanja, onda je konačan rezultat još i dobar, shodno „brojkama“ francuskog tima. prilika da se popravi utisak jeste meč protiv Argentine (petak 17,00 časova), gde se možda može i očekivati da se opet „izmiksuje“ startna postava.

Statistika Srbija Francuska

Prvo kolo: Srbija – Bugarska 3:1, Kina – Iran 1:3, Kanada – Nemačka 0:3, Slovenija – SAD 0:3, Poljska – Argentina 3:0, Japan – Holandija 3:1, Francuska – Italija 3:0, Brazil – Australija 3:0.

Drugo kolo: Nemačka – Argentina 1:3, Japan – Kina 3:1, Francuska – Srbija 1:3, Holandija – SAD 0:3, Poljska – Italija 1:3, Brazil – Slovenija 3:1.