Liga nacija

 VNL 2023. – ALEKSANDRA SVETLO U PORAZU

1. 6. 2023.

Turska je pobedila, jer je, najprostije rečeno, bila bolja. Najbolje srpske odbojkašice su još jedom pokazale igru sa dosta oscilacija, a za razliku od prvog meča gde ih je bilo manje, ali su nekad duže trajale, sada ih je bilo više i trajale su poprilično. Nekadašnji selektor Srbije nadmudrio je nekadašnjeg selektora Turske, s obzirom da su nedavno promenili pozicije. Prvi, Daniele Santareli, je nastavio pobednički niz počet još na Svetskom šampionatu, a drugi, Đovani Gvideti, ni u drugom meču nije stigao do trijumfa. Nova prilika da oseti slast pobede je duel protiv poprilično zahuktale Poljske (subota 13 časova).

Kada se jedan loše odigran set, a to je bio prvi, preokrene u pravo vreme, kada tim povede na samom kraju, kada najpre spase dve set lopte, potom najmlađi akter osvoji izuzetno bitan poen, da bi kruna bio drugi blok „u minus“ najboljoj protivničkoj igračici u samo par minuta, onda bi takav ishod trebalo da donese još bolju igru. Plave su bile te koje su sve okrenule u svoju korist, sa jako prijemom servisa kojim ne mogu da se pohvale, a sa polovično uspešnim napadom. Najmlađa iz gornje rečenice je Aleksandra Uzelac, a najboljaprotivnička igračica, nesuđena reprezentativka Srbije sa Kube, Melisa Vargas. Međutim, umesto da osvojen set da krila plavim damama, one su u nastavku igledale kao balon koji je probušen i vremenom u sebi ima sve manje vazduha. Uvideo je to Đovani Gvideti, probao je izmenama nešto da popravi i u tome je došla možda jedina pozitivna stvar u ovom meču (ako se izuzme ono da se na greškama treba učiti). To je Aleksandra Uzelac, koja je igrala bez trunke straha, smečovaja jako, pokazavši Turkinjama da će sa njom tek imati posla. Sa druge strane, Daniele Santareli je znalački iskoristio dve velike zvezde svog tima, pomnjanu Melisu Vargas i do sada neprikosnovenu Ebrar Karakurt. Podelio im je „minutažu“ što se ispostavili kao jako dobar potez. I pored toga, srpske reprezentativke su do pred kraj četvrtog seta bile blizu taj – breka, ali, kako su prvi deo igre dobile, na sličan način su poslednji izgubile. Ako se pogledaju statističke kolone, jasno se vidi da je odnos srevis grešaka(12:13) i asova (8:2) bio na strani domaćina, koji je imao bolji prijem servisa (54:36 odsto), automatski i napada (52:42 odsto). Onda su razlozi poraza razumljivi.

Poraz kao poraz nije težak, a još jednom se videlo da Ani, Bianki, Sari, Bojani, Teodori, Maji, Mini i ostalima, nedostaje joše nekoliko dana zajedničkog treninga. Nekada legendarni lekar reprezentacije dr. Ljuban Martinović je znao da kaže kako se računi uvek svode na kraju. Nema sumnje da će tako biti i sada.

Ana Bjelica: Loše smo igrali

Nije bilo lako srpskim odbojkašicama posle drugog poraza, ali su sportski čestitali protivniku na pobedi i boljoj igri, što potvrđuju i reči kapitena Ane Bjelice:
-Loše smo igrali i to je činjenica. Da je moglo i moralo bolje, moglo je i moralo je, ali jednostavno ovaj poraz moramo da zaboravimo što pre, ali prethodno da izvučemo pouke iz njega. Mialim da će nam slobodan dan biti od koristi, da čemo se najpre odmoriti, a potom poraditi na nekim stvarima koje nisu baš funkcionisale. Nedostaje nam ta pobeda, prva u ovom takmičenju, da nam sve krene na bolje. Verujem da ćemo posle duela sa Poljskom to ostvariti, da ćemo igrai mnogo bolje i dati ono što trenutno najbolje možemo.

Statistika Srbija Turska

REZULTATI

Grupa 1 (Antalija): Italija – Tajland 3:2, Poljska – Kanada 3:2, Srbija – SAD 2:3, koreja – Turska 0:3, Tajland – Kanada 3:0, Poljska – Italija 3:1, Turska – Srbija 3:1.

Grupa 2 (Nagoja): Nemačka – Holandija 3:1, Japan – Dominikanska Republika 3:1, Hrvatska – Bugarska 0:3, Kina – Brazil 3:2, Hrvatska – Nemačka 0:3, Bugarska – Dominikanska Republika 2:3, Brazil – Holandija 3:0.