Liga nacija

VNL 2023. – NEOČEKIVANO…

3. 6. 2023.

Protiv Amerike dva, u duelu sa Turskom jedan, a Poljska našim najboljim odbojkašicama nije dozvolila da osvoje ni počasni set. Tri poraza u tri meča na početku Lige nacija 2023. niko nije očekivao, a desila su se. Poslednji, najteži, sa najslabijom igrom u ko zna koliko vremena unazad. Sve je bilo skoro suprotno od onoga što se radi na treninzima, svi elementi su bili daleko od onog što bi trebalo da bi se ostvario bolji učinak. I pored toga, šanse su postojale, ali nisu iskorišćene u trećem setu, koji, da se “okrenuo” u korist plavih dama, sigirno da bi bio elen za dalje i ko zna kako bi se sve uavršilo. Ali…
Kada jedan tim pri rezultatu 17:11 za protivnika osvoji samo tri poena (ostalo rival izgreši), kada je procenat napada 14 (!?) odsto, jasno je da mnogo toga nije u redu. Uvukla se nervoza, pa neaigurnost, pojavio se potom i strah, a niko ne zna od čega. Servis koji se radio na treningu, kao da je ostao u drugoj dvorani, prijem servisa je često uslovljavao kao jedi u mogućnost dizanje na dvojni blok Kokalevska – Stisjak, koje zajedno imaju preko četiri metra i bile bi velika prepreka i za neke muške selekcije. Izgledalo je kao da se srpske odbojkašice nisu rasanile. Par navrata dobre igre bilo je premalo, onaj poslednji je trebalo iskoristiti,, kome je ulaskom u teren ” kumovala” Katarina Lazović, ali prednost od 14:9 u trećem setu se vrlo brzo topila, a istopila se skroz kada je bio najgori momenat za to. I pored 23:21, Poljska je sa tri uzastopna poena stigla do meč lopte, a iskoristila je priliku nešto kasnije. Podatak da su imale 16 blokova govori puno, a dodatak da su plave napravile samo tri, istu tu sliku samo dopunjuje. Kolona “lagani servisi” u statistici ne postoji, a da postoji, ona bi jedino bila na strani tima Đovanija Gvidetija.
Šta je – tu je. Treba se resetovati što pre, zaboraviti tri poraza i krenuti na sve protiv Kanade (nedelja 16 časova). Traži se način da se zabaleži prvi trijumf, neophodan je, neke šanse su propuštene, ali mogu da se nadoknade. Možda će biti lakše ukoliko se devojke sete da su svestske šampionke, osvalači bronze na VNL 2022. i da ih svi smazraju favorima u tamičenju koje je u toku. I ne treba zaboraviti da su devojke za tri godine radile sa tri selektora, plus trenerima u klubovima. Treba im vremena, a neće biti prvi put da pokažu kako se izlazi iz neplaniranih situacija.

Statistika Srbija Poljska

 

Katarina Lazović: Mnogo mi je krivo

Povreda je uslovila da Katarina Lazović propusti prva dva meča u Antaliji. I kao da je čekala priliku, pošto se oporavila od iste, da se ponovo nađe na terenu. I kada je ušla u igru, unela je energiju koja je nedostajala, ali sve to nije krunisano na pravi način.

– Mnogo mi je krivo. Mislim da svi znaju koliko se trudimo, koliko dobro radimo na treninzima, ali smo počeli Ligu nacija sa tri poraza. Prosto je neverovatno šta se dešava, ali moramo da smognemo snage da napokon trijumfujemo. Kadana nema šta da izgubi, igraće bez pritiska, a znamo koliko su opasne. Kao što ima serija poraza, u kojoj smo, na žalost mi sada, tako znam da ima i serija pobeda, koja verujem da će početi upravo tom utakmicom. Ona nam je neophodna.