Liga nacija

VNL 2023. – E, SADA DA VIDIMO…

27. 6. 2023.

Dva puta je, kada je moralo, reprezentacija srbije odigrala onako kako je u tom momentu bilo najpotrebnije. Bile su to pobede nad Japanom i Tajlandom, kojesu plave dame, posle katastrofalnog početka Lige nacija, ostavile u igri za završni turnir. Pre njega, odigraće se mečevi trećegturnira, odnosno njih dva, gre svetske šampionke i branioci bronze sa prošlogodišnjeg izdanja istog takmičenja, moraju sada da pobede sva četiri meča. Postoje kalkulecije da ni u tom slučaju neće biti sigurne putnice za Teksas, ali o tome kad dođe vreme i kada se podvuče crta. U Suvonu, gde će prvi meč biti, bar po procenama, i najteži, protiv Kine (sreda 12 časova) srpska selekcija će biti – nikad jača. Po prvi put će na teren Maja Ognjenović i Tijana Bošković, a od prvog vikenda su se odmorile i još bolje spremile Bojana Drča i Mina Popović, pa će tako Đovani Gvideti „napadati“ iz najubojitijih oružja.

-Nismo imale puno zajedničkih treninga, po dva u Beogradu i ovde u Koreji, još se uigravamo i sa stručnim štabom, ali mislim da smo uigrane onoliko koliko treba. Znamo protivnike, igrale smo nebrojeno puta jedni protiv drugih. Kina je svkako najbolji tim od svih ostalih, a možda je i bolje da sa njima igramo na početku, jer bi nam pobeda, u koju svi verujemo, dala elan za naredne mečeve. Naravno, znamo da neće biti kalo, imaju odlične igrače, ali verujem u naš kvalitet. Nas dve, Tijana i ja, došle smo da pomognemo, a i takav je bio dogovor. Verujem da ćemo u nedelju između opcija da u ponedeljak idemo za Ameriku ili se vratimo u Srbiju, ipak slaviti ovu prvu – rekla je Maja Ognjenović.

Selektor Đovani Gvideti ističe da pomenuti dvojac, koji mnogi, sa pravom, nazivaju – najbolja dijagonala na svetu, nije maksimalno spreman, ali da će njihova pomoć svakako biti i te kako potrebna za duele sa Kinom, Nemačkom, Dominikanskom Republikom i Bugarskom.

-Zadovoljan sam kako izgledaju na terenu i verujem da će doprineti dobrim igrama i rezultatu koje očekujemo. Kina je jako dobra, Nemačka igra sjajno ove godine, Dominikana uvek spremna da iznenadi, a Bugarska je uslovno najslabija od svih protivnika koji nas očekuju. Idemo meč po meč, znači najpre Kineskinje, imaju jako dobar napad kroz sredinu, odbranu takođe i biće jako teško. Ali, imamo i mi svoje kvalitete i ciljeve kojima težimo.

Računica glasi – Srbiji su potrebne sve četiri pobede, a u grupi koja se igra u Bankoku, Japan ili Italija treba da dožive bar dva poraza (jedan će svakako biti, jer igraju međusobno). Mnogo toga mogu da odluče i njihovi dueli prvog kola, prve protiv Turske, druge sa Brazilom. Nemice su u Suvonu startovale pobedom, ali ako sve bude po kvalitetu njihovih budućih rivala (Poljska, Srbija, Amerika), serijom poraza mogle bi da ispadnu sa spiska putnika za „fajnal ejt“. U svakom slučaju, zaostatak srpskih odbojkašica je veliki, ali ne i nenadoknadiv. Ko zna koliko su puta devojke bile junaci, koji su se poznavali na muci. Ovo je samo jedna od takvih situacija i ne treba sumnjati , u Tijanu, dve Bojane, dve Maje, dve Aleksandre, Katarinu, Minu, Jovanu, Teodoru, Bianku, Anu…

Poslednji turniri, rezultati i parovi (utorak): Nemačka – D. Republika 3:1, Bugarska – Koreja 3:1, Hrvatska – Kanada 0:3, Tajland – Holandija 0:3, (sreda) Amerika – Poljska, Kina – Srbija, Japan – Turska, Brazil – Italija, (četvrtak) Poljska – Nemačka, Hrvatska – Holandija, Amerika – Bugarska, D. Republika – Koreja, Brazil – Kanada, Tajland – Turska, (petak) Bugarska – Poljska, Kanada – Italija, Nemačka – Srbija, Kina – D. Republika, Holandija – Japan, Brazil – Turska, (subota) Srbija – D. Republika, Koreja – Kina, Italija – Hrvatska, Nemačka – Amerika, Holandija – Kanada, Tajland – Japan, (nedelja Srbija – Bugarska, Poljska – Koreja, Hrvatska – Turska, Italija – Japan, Tajland – Brazil.

Plasman: Poljska 20 (7 pobeda), Amerika 19 (7), Nemačka 19 (7), Turska 19 (7), Kina 18 (6), Brazil 18 (6), Japan 16 (5), Italija 12 (5), Kanada 13 (4), Holandija 3 (11), Srbija 10 (3), Dominikanska Republika 7 (3), Tajland 8 (2), Bugarska 8 (2), Hrvatska 6 (2), Koreja bez bodova (0).