Liga nacija

VNL 2023. – E, TAKO SE TO RADI…

28, 6. 2023.

Prva od četiri zacrtane pobede, one iz kategorije „pod moranjem“, je ostvarena. Jedna od najboljih selekcija sveta i dugo vremena lider na tabeli Lige nacija 2023, Kina, osetila je snagu srpske reprezentacije i posle četiri seta im se poklonila i čestitala. Bila je to utakmica koja je bila preko potrebna timu Đovanija Gvidetija, koji nije krio zadovoljstvo posle četvrtog trijumfa ovog leta i osvojena nova tri boda.

-Bio je to jako težak meč, igrali smo protiv odličnog protivnika, koji je imao sjajan prijem servisa, sa kojim smo imali problema, ali mislim i oni sa istim elementom kod nas. Bio je to meč visokog kvaliteta, sa mnogo lepih poena na obe strane i jako sam srećan što smo osvojili nova tri boda – istakao je selektor Srbije.

A počelo je tako što se već u prvom napadu Maja Ognjenović „kuvanjem“, koje niko nije očekivao, „javila“ da je na terenu, da će Kineskinje imati velikih problema. Malo potom je pomogla da isto uradi i Tijana Bošković. A onda je krenula lavina sa njih dve kao prethodnicom, koju su pratile i ostale devojke sa svojim učinkom. Bio je to izuzetno odigran prvi set, u kome je i sam Gvideti par puta bio u situaciji da je želeo da uđe u teren i zagrli se sa devojkama, proslavljajući sjajnu igru.

I svi su bili deo jedne sjajne predstave u kojoj je kasnije bilo perioda neizvesnosti, ali se nekako uprkos svemu uvek naslućivao konačni pobednik. Naravno, ne može se očekivati da se jedna selekcija, kao što je to Kina, savlada ubedljivo, kao što je to bio prvi set, ali kako je igra odmicala, javljali su se i određeni zadaci koje je trebalo rešavati, a onda su svetske šampionke bile na „svom terenu“. Kuriozitet je da su plave prvi set dobile više nego ubedljivo, bez ijednog bloka. Ali je zato servis sve nadoknadio. Pretpostavka je da ni on ne može da služi sve vreme na vrhunskom nivou, pa je taj period protivnik iskoristio na pravi način. Izuzetno visoki, ali i za svoju visinu neverovatno brzi srednji blokeri imali su svojih (mnogo više od) pet minuta, gde su dominirali. A sve to kao da je bio znak da srpska selekcija vrati stari ritam. Vrlo brzo je Maja Ognjenović opet počela da krije loptu, Tijana Bošković da šalje projektile u polje protivnika, Teodora Pušić golmanskim paradama da spasava lopte koje su već svi videli na podu, Bianka Buša da koristi što na nju ne vode toliko računa i pokaže im da greše u proračunu, slično je bilo i sa Sarom Lozo, a Mina Popović i Jovana Stevanović su rešetale polje protivnika sa svojim pozicija. Kakva je bila taktika i kako je ona sprovedena, odnosno kako su napadači razigrani, govori i podatak da su svi imali dvocifren učinak, što se retko sreće. Naravno, najubojitija je, po navici, bila Tijana Bošković, koju je posle meča čekala „gomila“ obožavalaca.

-Bilo je vrlo teško, ali smo ostvarile jako važnu pobedu, prvu od četiri koje smo planirali. Kina je igrala dobro, ali mislim da smo i mi bili odlični, naročito kada je servis u pitanju i to je bio ključ osvajanja bodova. Ima još detalja koje možemo da popravimo i još više unapredimo igru, a verujem da će to biti u narednim mečevima i da će sve biti kako smo planirali – nije krija zadovoljstvo najbolja odbojkašica planete.

Kako je Maja Ognjenović rekla „možda je i najbolje startovati sa najjačim rivalom, pobediti ga i tako sebi dati dodatni elan za mečeve koji slede“ – tako je i počelo. Još i slobodan dan do meča sa Nemačkom (petak 8,30 časova), koja takođe mora da se nađe u rubrici „pobeđeni“. Pa da citat iz kultnog filma “Maratonci trče počasni krug”, koji je u naslovu, odnosi i na Nemice. A i posle njih.

Statistika Srbija Kina

 

Poslednji turniri, rezultati i parovi (utorak): Nemačka – D. Republika 3:1, Bugarska – Koreja 3:1, Hrvatska – Kanada 0:3, Tajland – Holandija 0:3, (sreda) Amerika – Poljska 3:2, Kina – Srbija 1:3, Japan – Turska 3:2, Brazil – Italija 3:2, (četvrtak) Poljska – Nemačka 3:2, Hrvatska – Holandija, Amerika – Bugarska, D. Republika – Koreja, Brazil – Kanada, Tajland – Turska, (petak) Bugarska – Poljska, Kanada – Italija, Nemačka – Srbija, Kina – D. Republika, Holandija – Japan, Brazil – Turska, (subota) Srbija – D. Republika, Koreja – Kina, Italija – Hrvatska, Nemačka – Amerika, Holandija – Kanada, Tajland – Japan, (nedelja) Srbija – Bugarska, Poljska – Koreja, Hrvatska – Turska, Italija – Japan, Tajland – Brazil.

Plasman: Poljska 23 (8), Amerika 21 (8), Brazil 20 (7), Nemačka 20 (7), Turska 20, (6), Kina 18 (6), Japan 18 (6), Italija 13 (5), Kanada 13 (4), Srbija 13 (4), Holandija 3 (11), Dominikanska Republika 7 (3), Tajland 8 (2), Bugarska 8 (2), Hrvatska 6 (2), Koreja bez bodova (0).