Liga nacija

VNL 2023. – KUJUNDŽIĆ ZAUSTAVIO VETRENJAČU

26. 6. 2023.

Jedna nova, za mnoge neočekivana i prilično nepoznata selekcija Srbije, još jednom je iznenadila sve u pozitivnom smislu. Možda i sebe same, jer su posle velike borbe u pet setova, protiv izuzetne Holandije, uzdignutih ruku i širokih osmeha napustili teren. Osvojili su dva boda, ali je pobeda sama po sebi izuzetno bitna, jer je ostvarena protiv jednog od konkureneta za odlazak na završni turnir.

Tim Igora Kolakovića je bio na velikim iskušenjima. Najpre sa „jurnjavom“, jer su dva puta stizali prednost rivala. Potom u početku doduše, sa iskusnim Nimirom Abdelazizom, koji je pravio velike probleme, naročito servisom, ali je zbog povrede u trećem setu izašao i nije se više vraćao na teren. U četvrtom su onemogućili Holanđane da realizuju dve meč lopte, da bi dočekali svoju ko zna koju priliku da stignu do taj breka.

A onda manirom iskusnih igrača, odigrali su mirno i precizno, kao uostalom ceo susret. Podatak da je samo jedan igrač imao minimalno ispod 50 odsto realizacije napada, a svi ostali preko ili daleko preko toga, govori koliko su plavi bili jaki „u glavi“. Najubedljiviji je bio Miran Kujundžić, koji je prosto bio nezaustavljiv. Za njega holandski blokeri nisu imali rečenje. Uz njega po napadačkom učinku Dražen Luburić, ali svi ostali sa velikim učinkom koji je na kraju, kada se podvuče crta, rezultirala velikim trijumfom. Sa učinkom od četiri pobede i četiri poraza, srpska, više nego podmlađena i neuigrana selekcija, dočekuje poslednji turnir u Americi, gde će se posle utakmica sa Argentinom, Kubom, Francuskom i Bugarskom znati da li će biti putnici za „fajnal ejt“. A da ima razloga za optimizam, to svakako.

Statistika Srbija Holandija