Liga nacija

SUVON REŠAVA SVE DILEME

25. 6. 2023.

Kao što je najavljivao, selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Đovani Gvideti, na mečeve trećeg turnira Lige nacije 2023. poveo je ono najjače što naša zemlja ima. Izuzimajući Brankica Mihajlović, to su sve devojke koje su prošle godine osvojile titulu šampiona sveta, a umesto pomenute, jedne od svojevremeno najboljih, sada je u timu jedna koja će svakako to postati, Aleksandra Uzelac.
Koreja i grad Suvon biće domaćini mečeva koje će srpska selekcija igrati najpre protiv Kine, a potom sa Nemačkom, Dominikanskom Republikom i Bugarskom. Računica je jasna, a glasi da plave dame moraju da zabeleži sve četiri pobede, ali i to nije sve već da neki rezultati iz grupe koja se igra na Tajlandu budu prema očekivanjima. Ukoliko se sve to dogodi biće učesnice finalnog turnira na koji će se plasirati osam najuspešnijih timova i koji će se od 12. do 16. avgusta igrati u američkoj državi Teksas u gradu Arlingtonu.
Već na prvom zajedničkom treningu po povratku devojaka iz Brazila, a sa najboljom svetskom “dijagonalom”, Maja Ognjenović Tijana Bošković, videlo se da je to nešto sasvim drugo u odnosu na neke prethodne mečeve. Ne treba zaboraviti i zvanično najboljeg dizača svetskog prvenstva Bojanu Drču, koja je posle propuštenog turnira u Brazilu ponovo u sastavu, baš kao i Mina Popović. Pored pomenutih, u Koreju su doputovale Bianka Buša, Katarina Lazović, Bojana Milenković, Aleksandra Jegdić, Teodora Pušić, Jovana Stevanović, Ana Bjelica, Maja Aleksić i Sara Lozo. Podsećanje radi, trenutna situacija, koja nije nimalo, laka proizvod je loše odigranog ptvog turnira u Antaliji, gde srpska selekcija izgubila sva četiri meča, od Amerike, Turske, Poljske čak i Kanade. Kada su šanse svedene na minimum u Brazilu su zabeležene tri pobede nad Japanom, Thailandom i Hrvatskom, a posle poraza u pet setova protiv domaćina je osvojen bod. Na tabeli selekcija koja brani bronzu iz lige nacija 2022 trenutno zauzima 9. mesto sa tri pobede i pet poraza. Obrnuti učinak imaju selekcije Italije Japana i Nemačke koje su ispred njih i od njih ovih rezultata takođe zavisi Hoće li selekcija novog trenera Đovaniju Gvidetija. stići do Teksasa.

Plasman: Poljska 20 (7 pobeda), Amerika 19 (7), Turska 19 (7), Kina 18 (6), Brazil 18 (6), Nemačka 18 (6), Japan 16 (5), Italija 12 (5), Srbija 10 (3), Kanada 10 (3), Dominikanska Republika 7 (3)) Holandija 8 (2), Tajland 8 (2), Hrvatska 6 (2), Bugarska 5 (1)) Koreja bez bodova (0).