Liga nacija

VNL 2023. – PROPUŠTENA (JOŠ JEDNA) PRILIKA

16. 6. 2023.

Samo jedna pobeda mogla je skoro pa da „precrta“ sva četiri poraza iz prvog dela Lige nacija. Prošlogodišnje bronzane sa ovog takmičenja trebalo je to doduše da urade u duelu sa Brazilom, još pred njihovim navijačima, što je u najvećem broju slučajeva nemoguće. Ali posle meča, koji je završen taj brekom, srpska selekcija je razočarana napustila teren. Jedan bod, koji bi nekome bio veliki kao kuća, njima nije bio tema za razmišljanje, jer su propustile veliku, ogromnu priliku da trijumfuju u atmosferi u kakvoj su retko igrale i po čemu će ovaj meč, na žalost, jedino i pamtiti. Sebi su tako umanjile šansu da se nađu na „fajnal ejtu“, ali one još postoje.

Od pomenutih pet setova, reprezentativke Srbije odigrale su četiri. Prva tri jako dobro, uprkos tome što nisu briljirale, posle kojih je meč mogao i da bude gotov da nije bilo perioda grešaka u drugom delu. Ali četvrti period je bio jedan od najlošijih u poslednjih ko zna koliko godina. Ogroman broj grešaka, totalna suprotnost igre i izvršavanja zadataka u odnosu na ono što je rađeno u pripremi, gde su se Brazilke razmahale do te mere, da plave nisu znale odakle im preti opasnost. Blokovima su zaustavljane vrlo često, a domaće nisu u jednom periodu dale lopti da padne po nekoliko minuta, a Taisa je igrala kao u najboljim danima. Ono što nije valjalo jeste da su i jedan i drugi tim u sličnom ritmu počela u taj – brek. Na žalost, domaćin je stvrorio veliku prednost, koja kao da je timu slektora Đovanija Gvidetija otvorila oči. Bilo je potrebno samo par dobrih odbrana, par preciznih napada i opet su bile „u igri“. Ali kad god je to bilo neophodno, lopte srpskih igračica umesto u delu terena Brazila, završavale su u mreži. A takvom igrom se ne daje protivniku šansa ni da pogreši. Da stvar bude još gora, Brazilke nisu ni grešile, što je dovelo do ogromne radosti prepune dvorane u Braziliji.

Bod bi u nekoj drugoj priči bio „pa dobro, nije loše“, ali u ovoj sada, posle prilike koju su srpske odbojkašice imale, on nije ni uteha. Međutim, mogao bi da znači, ali samo ukoliko se konačno „veže“ nekoliko pobeda. Šanse za finalni turnir se umanjuju iz kola u kolo, tako da bi serija trijumfa trebalo da počne već u sledećem kolu i duelu sa Tajlandom (subota 02,00). Devojke selektora Gvidetija su pokazale da mogu da se izbore sa azijskim stilom igranja, a to bi trebalo i da dokažu ovom prilikom. Jer u protivnom…

Statistika Srbija Brazil

Maja Aleksić: Fali nam sreće
-Pre svega bih naglasila da se atmosfera bila sjajna i da smo imale prelep osećaj igrati pred prepunim tribinama. Odigrale smo još jadan meč u pet setova, na žalost poražene smo. i dalje je borba prisutna, ali fali nam malo sreće u završnim trenucima, kao i do sada. Nadam se da će se to uskoro i promeniti. Peti poraz, ali ne smemo da mislimo više o njemu, isko smo se poprilično istrošile, već da se okrenemo Tajlandu, koji igra jako brzo, biće neizvesno, ali smo pokazali da možemo da ispratimo taj stil igre. Moramo brzo da se oporavimo, jer od toga nam zavisi igranje na završnom turniru.

Teodora Pušić: Zaslužile smo pobedu
-Mnogo mi je žao što smo ovako izgubile, jer smo u nekim momentima igrale i bolje od Brazila. Atmosfera je bila sjajna. Drugi set smo mogli da dobijemo, ali je malo nedostajalo, ali jesmo treći, što je bilo sjajno. Međutim, četvrti je ono što sebi ne smemo nikako da dozvolimo, ne sme tako nešto da nam se ponovi. Zaslužili smo pobedu, ali okrećemo se Tajlandu, gde imamo imperativ pobede.

Đovani Gvideti: Mnogo, mnogo grešaka
-Jedan bod jeste važan, ali smo pravili mnogo, mnogo, previše grešaka. Ne memo više da mislimo na to, taj meč je prošao, već na ono što nas očekuje u duelu da Tajlandom, jer će to biti još jedna teška utakmica.

REZULTATI PRVIH TURNIRA

Grupa 1 (Antalija): Italija – Tajland 3:2, Poljska – Kanada 3:2, Srbija – SAD 2:3, koreja – Turska 0:3, Tajland – Kanada 3:0, Poljska – Italija 3:1, Turska – Srbija 3:1, Tajland – Poljska 0:3, Kanada – Koreja 3:0, SAD – Italija 3:2, Poljska – Srbija 3:0, SAD – Koreja 3:0, Turska – Italija 3:0, Tajland – Koreja 3:0, Kanada – Srbija 3:2, SAD – Turska 3:2

Grupa 2 (Nagoja): Nemačka – Holandija 3:1, Japan – Dominikanska Republika 3:1, Hrvatska – Bugarska 0:3, Kina – Brazil 3:2, Hrvatska – Nemačka 0:3, Bugarska – Dominikanska Republika 2:3, Brazil – Holandija 3:0, Kina – Nemačka 3:0. Dominikanska Republika – Holandija 3:2, Hrvatska – Japan 0:3, Brazil – Dominikanska Republika 3:1, Kina – Holandija 3:1, Bugarska – Japan 0:3, Hrvatska – Brazil 0:3, Nemačka – Bugarska 3:2, Japan – Kina 0:3,

PLASMAN: Poljska i Kina po 11, SAD 9, Turska i Brazil po 10, Japan 9, Nemačka 8, Tajland 7, Kanada 6, Dominikanska Republika 4, Bugarska 5, Italija 3, Srbija 2, Holandija 1, Koreja i Hrvatska bez bodova.

 

DRUGI TURNIRI

Grupa 3 (Hong Kong): Dominikanska Republika – Poljska 1:3, Kina – Kanada 3:0, Italija – Bugarska 3:0, Holandija – Turska 0:3, Bugarska – Kanada 0:3, Poljska – Turska 3:0, Dominikanska Republika – Italija 2:3.

Grupa 4 (Brazilija): Hrvatska – SAD 1:3, Japan – Srbija 2:3, Nemačka – Tajland 3:1, Brazil – Koreja 3.0, Tajland – SAD 0:3, Japan – Koreja 3:0, Brazil – Srbija 3:2.

PLASMAN:

Poljska 17, SAD 15 i Brazil po 15 Kina 14, Japan i Turska 13, Nemačka 11, Kanada 9, Italija 8, Tajland 7, Dominikanska Republika, Srbija i Bugarska 5, Holandija 1, Hrvatska i Koreja bez bodova.