Liga nacija

VNL 2023. – SA IVICE AMBISA, DO PUTA ZA TEKSAS

17. 6. 2023.

Kroz šta su sve prošle najbolje srpske odbojkašice u duelu sa Tajlandom, teško da bi mogli da izrežiraju najbolji režiseri. Posle dva seta i ponovo velikih oscilacija u igri, „prošarane“ nekim neshvatljivim greškama, kada su balansirale na ivici provalije zvanoj – šanse za „fajnal ejt“ više ne postoje, stigle su do pobede posle nekoliko velikih preokreta i uz raspored koji sledi sa izgledima ipak budu učesnice završnog turnira u Teksasu. I to se desilo dva puta, posle drugog seta, i pred kraj taj – breka.

Od sedam utakmica, plavim devojkama ovo je bio peti meč u pet setova i drugi dobijen. Neke greške su se ponovile, a to je da su olako dopuštale protivnicama da steknu nekoliko poena prednosti, posle kojih bi morale da triše mnogo energije da istu stignu. Selektor Đovani Gvideti je pokušavao brojnim izenama da pronađe sedam devojaka koje će u datom momentu biti najbolje uigrane i najviše odgovarati jedna drugoj energijom. Kada su u terenu bile devojke na čijim dresovima je pisalo Bjelica, Mirković Lozo, Buša, Aleksić, Stevanović i Pušić, nekako su stvari počele da dolaze na svoje mesto. Najviše možda jer su konačno nivo nekih elemenata izjednačili sa onim što rade na treninzima. Servis je bio sjajan, prijem servisa na vrlo visokom nivou, a odbranu su gore navedene počele da igraju kao da su Azijatkinje. Ta tri elementa su im donela brzo izjednačenje, sa skoro minimalno utrošene energije. Uz sve to, blokom nsiu osvajani direktni poeni, nego im je on omogućavao kontranapade koji su u velikoj meri bili realizovani.

Kada je psihološka prednost bila na strani srpskih odbojkašica, usledio je period izjednačene igre, gde su i jedne i druge gledale da rešavaju napade što sigurnije, a da čekaju greške protivnika kako bi ostvarile trijumf. plave dame su bile malo nestrpljivije, pa je Tajland stigao do tri meč lopte. Imale su podršku sa tribina, ali je Đovani Gvideti imao džokera u vidu Katarine Lazović, koju je poslao na teren da bi servirala. Ona retko greši, a ume da zada mnogo muka protivničkim igračicama. Na sreću, tako je bilo i ovog puta, uz napomenu da je odbrana odradila veliki posao, posle čega je usledilo veliko slavlje. Druga pobeda, vrlo bitna, bez obzira što je samo dva boda vredna, i uz onaj bod protiv Brazila (a moglo je i više), srpska selekcija dočekuje Hrvatsku (noć između subote i nedelje 02,00). Komšijski duel, u kome se zna ko je favorit, ali taj favorit mora da igra na nivou koji se očekuje i do koga je, svi veruju, možda ne i došao, ali je blizu toga.

Statistika Srbija Tajland

 

Đovani Gvideti: Čestitam mom timu
-Protiv Tajlanda je uvek teško igrati, i uvek je komplikovano i čestitam mom timu, jer je posle drugog seta želeo da promeni mnogo toga, zaigrao totalno drugačije i promenio tok meča. Još jednom im čestitam, a već se usmeravamo na meč sa Hrvatskom, čiju igru ćemo dobro pripremiti.

Jovana Stevanović: Pokazali smo timski duh
-Rezultat prva dva seta je umor koji je bio prisutan kod nas. Očekivali smo da će igrati baš onako kako su odigrale, brzo i sa dosta kombinacija i odbrane. Nismo im u prva dva seta adekvatno odgovorile, ali smo na kraju pokazali timski duh i karakter i nismo dali da nas pobede. Videlo se i u taj – breku koliko želimo da se nađemo na fajnal – ejtu, ali polako, sve će doći na svoje. Moramo koncentrisano da uđemo u poslednji meč, sa Hrvatskom. Mislim da su nam ovih 15 setova u tri dana možda i pomogli da se uigramo još više, ali moramo da održimo pažnju u poslednjem meču u Brazilu i zbeležimo još jednu pobedu.

Bianka Buša: Želimo na fajnal ejt
-Posle zaostatka od dva seta, ali i tri meč lopte protivnica u taj – breku, uspeli smo da preokrenemo rezultat i zabeležimo pobedu. Čestitke svim devojkama na tome, jer ovo nam je bilo vrlo bitno, svaka pobeda, svaki bod se gledaju u konačnom zbiru za završni turnir, a mi želimo tamo da učestvujemo. Tajland igra jako dobro, što se pokazalo ko zna koji put, ali smo uspeli da pronađemo igru koja im nije odgovarala. Neće biti lako ni u posldenjem meču u Brazilu, jer i Hravatska ima svoje planove, ali msilim da smo ovom pobedom stekli dodatnu dozu samopouzdanja, pa se nadam novom trijumfu.

 

DRUGI TURNIRI

Grupa 3 (Hong Kong): Dominikanska Republika – Poljska 1:3, Kina – Kanada 3:0, Italija – Bugarska 3:0, Holandija – Turska 0:3, Bugarska – Kanada 0:3, Poljska – Turska 3:0, Dominikanska Republika – Italija 2:3, Bugarska – Kina 1:3, Turska – Kanada 3:0, Poljska – Holandiaj 1:3.

Grupa 4 (Brazilija): Hrvatska – SAD 1:3, Japan – Srbija 2:3, Nemačka – Tajland 3:1, Brazil – Koreja 3.0, Tajland – SAD 0:3, Japan – Koreja 3:0, Brazil – Srbija 3:2, Japan – Nemačka 2:3, Koreja – Hrvatska 0:3.

PLASMAN: Kina i Poljska po 17, SAD 15, Turska 16, Brazil 15, Nemačka 13, Japan 14, Kanada 9, Italija 8, Tajland 8, Srbija 7, Dominikanska Republika i Bugarska po 5Holandija 4, Hrvatska 3, Koreja bez bodova.