Liga nacija

VNL 2023. – PUT SRBIJE IPAK SA POBEDOM

2. 7. 2023.

Bilo je teško posle šokantnog poraza od Dominikanske Republike. Mnogo toga je verovatno najboljim srpskim odbojkašicama prolazilo kroz glavu pre meča, poslednjeg u Ligi nacija ove godine, protiv Bugarske. Trebalo je izaći na teren sa mislima da se sve skoro odjednom okrenulo i da će umesto u Ameriku, što je bilo više nego realno, ipak kućama u Srbiju, što je bilo planirano tek za drugu polovinu meseca.

Zato je meč poslednjeg kola u Suvonu bio poprilično turbulentan, zato je Đovani Gvideti opet morao na teren da šalje, ovog puta, sve igračice, ali zato, uprkos svemu, pobeda ni jednog momenta nije dolazila u pitanje. Stiče se utisak da se devojkama koje su ovej susret igrale u crvenim dresovima, samim ulaskom u dvoranu vratio film od nepunih 24 časa ranije. Jedna malo „šarenija“ startna postava nije baš bila toliko uigrana. Tražena su prava rešenja, pa su u igru povremeno ulazile i Maja Ognjenović i Tijana Bošković, malo zajedno, malo odvojeno. Pogled na osvojene setove govori koliko je srpski tim bio dominantan onda kada se deviojkama jednostavno igralo, odnosno kada su bile u neku ruku „isprovocirane“ periodima dobre igre Bugarki. Na kraju, u taj – breku, demonstracija sile, kao da su u tih nekoliko minuta plave dame želele na nedužnoj lopti da iskale sav bes koji se skupio tokom tri nedelje igranja, još dve koje su provele u putu, boravivši na tri kontinenta. Plan nije ostvaren, neuspeh jeste, ali ništa strašno, ništa što dobar rezultat na mnogo bitnijem Evropskom šampionatu i kvalifikacijama za Olimpijske igre neće baciti u zaborav kao period koji je morao da se desi.

Devojkama je bilo teško, to svakako stoji, ali su, bez obzira na situaciju, želele pobedom da se oproste od navijača u Suvonu, koji su ih prosto obožavali. Našle su i snage i motiva za tako nešto i ipak dvoranu napustijle sa osmehom.

-Zvanično smo završile turnir sada, iako je to bilo na neki način juče, posle poraza od Domikikane. Nije nam falilo motivacije, ali nas je stigao umor i nismo mogli da izdržimo više od dva seta u nekom sličnom ritmu. Žao mi je zbog toga, jer se više umaramo, ali konačno će biti vremena da predahnemo. Lepo je završiti turnir pobedom, koja svakako znači za bodove na rang listi, što će značiti u nekim budućim vremenima. Čestitke devojkama, bilo je preteško ova tri vikenda, a posle odmora, koji ćemo svakako dobro iskoristiti, da se pripremimo mnogo bolje za naredno veliko takmičenje, a to je Evropsko prvenstvo – rekla je posle meča Maja Aleksić.

Jedan, uslovno rečeno kiks, ništa ne znači. Zna se dobro da niko ne može u istom ritmu da odigra mnogo takmičenja tokom samo par meseci. Ono što sledi je mnogo bitnije, a zna se da su najbolje na svetu najbolje kada je najpotrebnije.

Statistika Srbija Bugarska

 

Đovani Gvideti: Preuzimam odgovornost

-Nije bilo lako igrati znajući da se igra „uzalud“, zato je igra i bila lošija nego što je trebalo. Nisam srećan jer Srbija nije na finalu, što ne vidim Srbiju na finalnom turniru, jer verujem da je Srbija zaslužila da igra na svakom finalu jer ima izvanredan tim. Ove godine se to nije desilo i preuzimam svu odgovornost na sebe. Treba mi malo više vremena da još bolje sve razumem.

 

 

Podrška ambasadora

Najbolje srpske odbojkašice su poslednjeg dana imale i podršku sa tribina od „svojih“ ljudi. Naime, ambasador Srbije u Koreji, Nemanja Grbić, sa suprugom Ines i saradnicima Mirkom Kuzmanovićem i Dragoljubom Kelečevićem. Zdušno su bodrili devojke, i radovali se pobedi uz zajedničku fotografiju.

-Utisci su sjajni. Nemamo mnogo prilike da ugostimo naše ljude u Koreji, naročito nacionalne selekcije, pa nam je stoga bilo izuzetno drago da smo prisustvovali meču. Uvek je lepo kada se pobedi na kraju i ukoliko je naša podrška bila bar malo zaslužna za to, jako nam je drago. Uvek je lepo biti uz naše sportiste – istakao je Nemanja Grbić.

 

Poznati putnici za Teksas

Poslednji turniri, rezultati i parovi (utorak): Nemačka – D. Republika 3:1, Bugarska – Koreja 3:1, Hrvatska – Kanada 0:3, Tajland – Holandija 0:3, (sreda) Amerika – Poljska 3:2, Kina – Srbija 1:3, Japan – Turska 3:2, Brazil – Italija 3:2, (četvrtak) Poljska – Nemačka 3:2, Hrvatska – Holandija 0:3, Amerika – Bugarska 3:0, D. Republika – Koreja 3:1, Brazil – Kanada 2:3, Tajland – Turska 0:3, (petak) Bugarska – Poljska 1:3, Kanada – Italija 2:3, Nemačka – Srbija 1:3, Kina – D. Republika 2:3, Holandija – Japan 3:1, Brazil – Turska 0:3, (subota) Srbija – D. Republika 2:3, Koreja – Kina 1:3, Italija – Hrvatska 3:0, Nemačka – Amerika 1:3, Holandija – Kanada 2:3, Tajland – Japan o:3, (nedelja) Srbija – Bugarska 3:2, Poljska – Koreja 3:0, Hrvatska – Turska 0:3, Kina – Amerija 3:2, Italija – Japan 3:1, Tajland – Brazil 0:3.

Plasman: Poljska 29 (10), Amerika 28 (10), Turska 29 (9),  Brazil 24 (8), Kina 24 (8), Italija 21 (8), Japan 21 (7), Nemačka 20 (7), Srbija 19 (6), Kanada 18 (6), Dominikanska Republika 14 (6), Holandija 18 (5), Bugarska 9 (2), Tajland 8 (2), Hrvatska 6 (2), Koreja bez bodova (0).