Liga nacija

VNL 2023. – AMERICA – DREAM…

Rezultati mečeva prethodnog dana bili su kao naručeni. Trebalo je „samo“ zabeležiti očekivanu pobedu, vratiti se u hotel i početi pakovanje za Ameriku (pa savladati totalnog autsajdera Bugarsku), i ostvariti neku vrstu sna, s obzirom da nijedna srpska ženska selekcija nikad nije igrala tamo. Ali, odbojkašice Dominikanske Republike su učinile ono što se malo ko, osim njin, nadao, zabeležile su trijumf koji im ništa nije značio i snove pretvorio u košmar. Šta više, par sati kasnije su zadovoljno sele u avion i vratile se kući, jer su odavno izgubile šanse za „fajnal – ejt“, gde su poslale već „otpisane“ Nemice, od kojih je veliki broj njih posle poraza od srpske selekcije, poželeo plavim devojkama sreću u Teksasu. Proslavile su poraz od Amerike, jer su pre početka utakmice znale da su nedostižne.

-Bilo je zaista teško, moram da kažem. I selektor je u najavi meča govorio da Dominikana igra specifično, ako je to dobro, onda je to baš dobro, a ako je loše onda to ne liči ni na šta. Na našu žalost ovo je bio taj dana kada su one bile izuzetno motivisane, dobro i u napadu i odbrani, čak su fantastično i primale servis. Sa druge strane bilo je vrlo jasno da naša igra nije bila, ne na našem nivou, već ni na nivou da bi bili u bilo kakvoj priči da pobedimo. Na žalost, bilo je puno prilika i lakih poena koje je trebalo rešiti, ali nismo. Želja je postojala, možda smo glavama bili već u Teksasu, ali šta da se radi. Treba izvući pouke – iskreno je prokomentarisala najiskusnija srpska odbojkašica Maja Ognjenović.

Kao i u prethodna dva meča, kada su savladani znatno teži rivali, Kina i Nemačka (koji će se naći na finalnom turniru), glavna poluga je bila ona koju je sa kapitenom činila Tijana Bošković. Najbolja igračica sveta je jednostavno opet preuzimala najveći deo odgovornosti na sebe, ali je ovog puta izostala podrška „sa strane“. Ostale devojke, a skoro sve su bile na terenu u momentima u kojima je Đovani Gvideti tragao za dobitnom kombinacijom, nisu bile na nivou iz prve sve utakmice u Koreji. Treba reći da je na prijemu servisa i odbrani Dominikane glavnu reč imala sjajna Brenda Kastiljo, koja je održala čas iz pomenutih odbojkaških elemenata. Ostale devojke, koje su izgledale kao tornjevi, odavno, možda i nikad, nisu odigrale tako dobro napadački, ali i koncentrisano u bloku, znajući odalke im preti najveća opasnost. Posle tri seta srpski tim je imao prednost, oečivalo se možda da Dominikanke nemaju snage, s obzirom da su samo 15 – tak časova pre igrale pet setova i protiv Kine, ali su one bile rešene da kući odu sa osmehom na licu. Tako je i bilo i u potpunosti su opravdale ono što je srpski selektior rekao u pripremi meča. Bile su u „plus fazi“, a to je bilo ovog puta kobno po reprezentaviju Srbije, koja se oprostila od planova za Teksas.

-Odigrale su sjajnu utakmicu i čestitam im na pobedi. Odigrale su sjano u odbrani i uspele su da nas pobede. Za nas je ovaj meč bio od izuzetnog značaja, ali nismo izdržale – reči su Sare Lozo.

Treba sada podići glave, biti iznad situacije i, ako ništa drugo, pobeom se oprostiti od Lige nacija 2023. Bugarska bi trebalo da „plati“ za ovu situaciju u kojoj su se plave devojke trenutno našle u još jednom matineu (nedelja 3,30), posle koga se srpska ekspedicija, na žalost vraća kući. A jedan set je nedostajao da se sve okrene. Bile su tako blizu, a opet tako daleko. Ali, vratiće se to već jednom, kada bude potrebnije.

Statistika Srbija Dominikana

 

Aleksandra Uzelac: Umor nas je savladao

-Dominikana je sjajna selekcija, odigrale su jako dobro. Žao nam je što smo izgubili izuzetno važnu utakmicu, ali šta da se radi. Umor je bio prisutan i vidljiv, i savladao nas je kada nije trebalo. Ali treba pobedom završiti ovo takmičenje, pa tako očekujem bolje izdanje i trijumf u poslednjem kolu.

 

Đovani Gvideti: Izgubili smo od boljeg

-Poraženi smo od selekcije koja je ponovo igrala odlično, kao i dan ranije protiv Kine. Imale su odličan prijem, bolji od našeg i pravile su nam problem od samog starta. Bile su blje i u napadu, bloku i odbrani, tako da moramo da kažemo da smo izgubili od boljeg. Ali, moramo da napunimo baterije, da se regenerišemo i psihički i fizučki u kratko vreme i da se pobedom oprostimo od takmičenja.

 

Poznati putnici za Teksas

Poslednji turniri, rezultati i parovi (utorak): Nemačka – D. Republika 3:1, Bugarska – Koreja 3:1, Hrvatska – Kanada 0:3, Tajland – Holandija 0:3, (sreda) Amerika – Poljska 3:2, Kina – Srbija 1:3, Japan – Turska 3:2, Brazil – Italija 3:2, (četvrtak) Poljska – Nemačka 3:2, Hrvatska – Holandija 0:3, Amerika – Bugarska 3:0, D. Republika – Koreja 3:1, Brazil – Kanada 2:3, Tajland – Turska 0:3, (petak) Bugarska – Poljska 1:3, Kanada – Italija 2:3, Nemačka – Srbija 1:3, Kina – D. Republika 2:3, Holandija – Japan 3:1, Brazil – Turska 0:3, (subota) Srbija – D. Republika 2:3, Koreja – Kina 1:3, Italija – Hrvatska 3:0, Nemačka – Amerika 1:3, Holandija – Kanada 2:3, Tajland – Japan, (nedelja) Srbija – Bugarska, Poljska – Koreja, Hrvatska – Turska, Italija – Japan, Tajland – Brazil.

Plasman: Amerika 27 (10), Poljska 26 (9), Turska 26 (8),  Kina 22 (7), Brazil 21 (7), Nemačka 20 (7), Italija 18 (7), Japan 18 (6), Kanada 16 (5), Dominikanska Republika 14 (6), Holandija 18 (5), Srbija 17 (5), Tajland 8 (2), Bugarska 8 (2), Hrvatska 6 (2), Koreja bez bodova (0).