Liga nacija

WNL 2024. (Ž) – TROSKOK PREKO TAJLANDA

17. 5. 2024.

Možda stil igre Tajlanda često ne odgovara selekcijama van azijskog kontinenta, ali je sasvim sigurno da igra podmalađene reprezentacije Srbije nikako nije odgovarala njima u drugom kolu Lige nacija 2024. Selektor Đovani Gvideti je pronašao postavu kojoj borbene Tajlanđanke nisu uspele da pariraju. Tačnije rečeno, jesu, ali u mnogo manje slučajeva nego što se to možda očekivalo.

Na njihovu brzu igru najbolje su se adaptirale Minja Osmajić i Hena Kurtagić, koje su blokovima unosile nemir u redove protivnica. Na drugoj strani je Vanja Bukilić bila prijatno napadačko iznenađenje, a ono što već postaje rutina, jeste novo sjajno izdanje Silvije Popović, koja kao i da nije pravila dvogodišnju pauzu igranja za plave. Pogodio je Gvideti i sa „duplim izemanama“, pravovremenim tajm – autima, tako je shodno svemu tome maksimalna pobeda (25:13, 29:27, 25:19) došla kao logična poslednica dešavanja na terenu. I još jedan izuzetno bitan, i nesvakidašnji, detalj, a to je da Tajlanđanke nisu napravile ni jedan blok za sve vreme meča. To su kompenzovale odbranom, koja ipak nije bila dovoljno dobra.

Ukratko, prvi set apsolutna dominacija plavih dama, u drugom je koncentracija bila prisutna u odlučujućim trenucima, dok je u treće gas dodat u pravom momentu. Sve to kao „vetar u leđa“ pred novo iskušenje (subota 19 časova), protiv izuzetno snažne selekcije Kine.

Statistika Srbija Tajland